Moscova îi lasă pe iranieni şi israelieni să se bată între ei în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac aerian în Siria FOTO EPA-EFE
Atac aerian în Siria FOTO EPA-EFE

Rusia nu este în poziţia de a constrânge forţele iraniene să părăsească Siria, a declarat ambasadorul rus în Israel, respingând astfel o cerere în acest sens formulată de israelieni, relatează Reuters.

Tot din acelaşi motiv, Moscova nu poate împiedica atacurile israeliene contra forţelor iraniene aflate în teritoriul sirian, a precizat Anatoli Viktorov.

Săptămâna trecută, un oficial israelian a spus că Rusia a propus menţinerea forţelor iraniene la o distanţă de cel puţin 100 de kilometri de linia de încetare a focului din Podişul Golan. Această ofertă a fost făcută în cursul unei întâlniri între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Guvernul israelian a respins însă propunerea, considerând-o insuficientă.

„Ei (iranienii, n. red.) joacă un rol foarte important în efortul nostru comun pentru eliminarea teroriştilor din Siria“, a explicat Anatoli Viktorov. „Acesta este motivul pentru care, pentru moment, considerăm nerealistă orice cerere de a alunga trupele străine din Republica Arabă Siriană“, a adăugat diplomatul rus.

În pofida neutralităţii declarate în războiul din Siria, Israelul a efectuat numeroase raiduri în teritoriul acestei ţări contra unor presupuse ţinte aparţinând Iranului sau aliaţilor săi din mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Forţele iraniene şi Hezbollah luptă în Siria de partea regimului Bashar al-Assad.

Un telefon roşu a fost stabilit în 2015 între Israel şi Rusia pentru evitarea unui accident între armatele celor două ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite