Regele Iordaniei va pleca într-un turneu european spre a strânge sprijin pentru încetarea războiului

0
Publicat:

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei va pleca sâmbătă într-un turneu european spre a strânge sprijin pentru încetarea 'războiului asupra Gazei' al Israelului, a declarat ministrul de externe, Ayman Safadi, pentru media de stat, informează Reuters, citată de Agerpres.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei va pleca sâmbătă într-un turneu european FOTO EPA EFE
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei va pleca sâmbătă într-un turneu european FOTO EPA EFE

Monarhul, care s-a întâlnit vineri la Amman cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut contacte intense cu liderii din regiune şi din Occident, vizând dezescaldarea violenţelor şi prevenirea atragerii regiunii într-un conflict mai larg, au spus oficiali de la Amman.

 "Va aduce regiunea în iadul războiului"

Sâmbătă, ministrul Ayman Safadi a mai afirmat că blocarea de către Israel a ajutorului umanitar pentru Gaza şi forţarea locuitorilor să îşi părăsească aşezările, în timp ce Israelul escaladează acţiunea militară, constituie o încălcare 'flagrantă' a dreptului internaţional.

'Războiul omoară şi dislocă palestinieni nevinovaţi şi va lăsa regiunea şi lumea în faţa repercusiunilor unui mediu de distrugere şi disperare pe care Israelul îl va crea în Gaza', a comentat el după întrevederea cu omologul canadian.

'El nu va realiza securitatea sau conduce la pace', a avertizat Safadi, în cel mai dur limbaj al Iordaniei de la izbucnirea conflictului în urmă cu o săptămână. Presiunea Israelului pentru ca o întreagă populaţie să îşi părăsească locuinţele este o 'linie roşie' căreia arabii trebuie să i se opună, a mai spus diplomatul.

'Acesta va aduce regiunea în iadul războiului(...) trebuie să punem capăt acestei nebunii', a adăugat ministrul iordanian. Potrivit lui, continuarea războiului riscă extinderea acestuia pe alte fronturi, iar 'violenţa va naşte şi mai multă violenţă şi distrugere'.   

Proteste masive în toată lumea. Zeci de mii de oameni, în stradă în sprijinul Israelului și al palestinienilor VIDEO

Comunitățile evreiești și palestiniene ies în stradă, în lume, pe măsură ce poliția crește prezența în jurul școlilor, sinagogilor și moscheilor. Zeci de mii de protestatari s-au adunat în Orientul Mijlociu și în zone ale Asiei, Europei și Statelor Unite în sprijinul palestinienilor. În tot acest timp, Israel și-a intensificat atacurile asupra Gaza, ca răzbunare pentru masacrul Hamas din urmă cu o săptămână, relatează The Guardian.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite