Rebelii din Mali susțin că au ocupat o bază eliberată de forțele de menținere a păcii ale ONU

0
Publicat:

Misiunea Multidimensională de Stabilizare Integrată a Națiunilor Unite operează în Mali din 2012, când militanții islamiști au preluat controlul asupra nordului statului african.

Mali FOTO EPA EFE
Mali FOTO EPA EFE

Rebelii tuaregi din nordul statului african Mali, stat unde activează și militanți islamişti legați de Al Qaeda și Statul Islamic, au declarat că au pus mâna pe o bază din Kidal eliberată marți de Națiunile Unite, ceea ce ar putea duce la o confruntare în Kidal, orașul strategic în care armata speră să-și reia controlul, transmite Reuters.

Misiunea ONU, cunoscută sub numele de MINUSMA (Misiunea Multidimensională de Stabilizare Integrată a Națiunilor Unite), are termen până la 31 decembrie să își facă bagajele după ce junta militară din Mali a ordonat să plece în iunie. Retragerea sa din alte baze a provocat deja lupte între armata statului african Mali și rebeli, care luptă pentru controlul zonelor eliberate de forțele de menținere a păcii.

Kidal este a opta bază MINUSMA. Ea se află într-o zonă controlată istoric de rebeli, pe care junta din Mali vrea să o recupereze.

Misiunea ONU a confirmat plecarea și a menționat că și-a distrus echipamente înainte de a pleca. „Condițiile pentru plecarea de la toate aceste baze au fost extrem de dificile”, se spune în comunicat.

ONU a transmis că nu știe ce s-a întâmplat după ce a plecat din bază. Un comunicat postat pe site-ul misiunii ONU transmite că MINUSMA își închide tabăra din Kidal, marcând sfârșitul prezenței în regiune.

Ultimul zbor MINUSMA de la Kidal a ajuns la Gao ieri după-amiază târziu.

Plecarea de la Kidal marchează închiderea celei de-a opta baze a MINUSMA dintr-un total de 13 din centrul și nordul Mali, precum și din capitală, Bamako. Din iulie, Misiunea a retras aproape 6.000 de personal civil și în uniformă din Mali, în conformitate cu Rezoluția 2690 (2023) a Consiliului de Securitate al ONU. Misiunea are ca termen de finalizare a retragerii 31 decembrie 2023.

 Autoritățile militare din Mali și-au exprimat îngrijorarea că ONU a părăsit bazele fără a le preda armatei. „Remarcăm încă o dată cu regret că această retragere nu a făcut obiectul unei predări” armatei, a spus junta într-un comunicat pe X.

MINUSMA operează în Mali din 2012, când militanții islamiști au preluat controlul asupra nordului statului african. Violențele persistă de atunci.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite