Mali acuză Franţa de „acte de agresiune“ şi cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi francezi în patrula în Mali foto EPA EFE (arhivă)
Soldaţi francezi în patrula în Mali foto EPA EFE (arhivă)

Mali cere Consiliului de Securitate al ONU o reuniune de urgenţă, în vederea opririi unor ”acte de agresiune” ale Franţei, care constau încălcări ale suveranităţii, susţinerea unor grupări jihadiste şi spionaj, relatează AFP.

Ministerul de Externe al Mali a transmis miercuri presei o scrisoare în acest sens, adresată de către şeful diplomaţiei Abdoulaye Diop preşedinţiei chineze rotative a Consiliului de Securitate al ONU, apropiată autorităţilor din Mali.

Această ţară din Africa de Vest ”îşi rezervă dreptul de a face uz de legitima apărare”, în cazul în care acţiunile franceze continuă, potrivit Chartei ONU, ameninţă ministrul.

Această scrisoare este datată la 15 august, data retragerii ultimilor militari francezi din Mali, după un angajament împotriva jihadiştilor de nouă ani.

Junta care se află la putere în Mali, în urma puciului din august 2020, s-a îndepărtat de Franţa şi aliaţii acesteia şi s-a apropiat de Rusia.

Abdoulaye Diop denunţă în această scrisoare ”încălcări repetate şi frecvente” ale spaţiului aerian al Mali de către forţe franceze şi zborul unor aeronave franceze care desfăşoară ”activităţi considerate de spionaj” şi tentative de ”intimidare”.

Autorităţile din Mali dispun de ”mai multe elemente de probă  care arată că aceste încălcări ale spaţiului aerian al Mali au sevit Franţei pentru a colecta informaţii în favoarea unor grupări teroriste care operează în Sahel şi pentru a le trimite cu ele armament şi muniţie”, se acuză în scrisoare.

Autorităţile franceze nu au reacţionat la aceste acuzaţii.

Mali ”invită” Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze pentru ca Franbţa ”să-şi înceteze imediat actele de agresiune” şi cere preşedinţiei chineze a Consiliului să comunice aceste elemente membrilor Consiliului de Securitate în vederea unei reuniuni de urgenţă, afirmă Abdoulaye Diop.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite