ONU accelerează retragerea misiunii din nordul statului Mali, în urma intensificării conflictelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONU a anunțat accelerarea retragerii misiunii sale de menținere a păcii din nordul statului African Mali, în urma intensificării confruntărilor armate în zonă, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Organizația Națiunilor Unite FOTO: Shutterstock
Organizația Națiunilor Unite FOTO: Shutterstock

Forțele Alianței rebelilor separatiști tuaregi, denumită Coordonarea Mișcărilor din Azawad (CMA), a acuzat armata din Mali și trupele forțelor militare private din gruparea Wagner că au încălcat încetarea focului prin atacuri asupra combatanților tuaregi în apropierea orașului Ber.

Armata nu a răspuns acuzațiilor până în present, în schimb, a anunțat sâmbătă că șase soldați ai săi au fost uciși în orașul Ber în timp ce încercau să respingă o incursiune a unor grupări teroriste.

Guvernul de la Bamako a cerut retragerea Misiunii ONU de menținere a păcii în Mali, MINUSMA, misiunea care activează în această țară de un deceniu.

Ca urmare a "deteriorării situaţiei de securitate", ONU a decis acum să accelereze retragerea misiunii MINUSMA. Retragerea amplifică temerile asupra unor noi încălcări ale acordului de pace încheiat în 2015 între guvernul din Mali şi rebelii tuaregi şi asupra intensificării insurgenţei grupărilor islamiste.

Statul Mali este în prezent condus de juntă militară care a întors spatele Franței și celorlalte state occidentale, alegând în schimb apropierea de Rusia în încercarea de a opri avansul jihadiștilor care au câștigat teren în această țară și în altele vecine ei, precum Burkina Faso și Niger.

 Grupul de contractanți militari privați Wagner are în Mali circa o mie de combatanți, care desfășoară operațiuni comune cu armata acestui stat împotriva grupărilor rebele și jihadiste, acțiuni în cursul cărora, potrivit ONU, au fost comise abuzuri grave, scrie sursa citată.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite