Reacţii dure după ce ONU a ales Arabia Saudită în Comisia pentru Drepturile Femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile din 2015, primele în care femeile au avut drept de vot /Foto: EPA
Alegerile din 2015, primele în care femeile au avut drept de vot /Foto: EPA

UN Watch, o organizaţie pentru drepturile omului ce monitorizează activitatea ONU, a condamnat în termeni duri numirea Arabiei Saudite în cadrul Comisiei ONU pentru drepturile femeilor, invocând istoricul regimului de la Riyadh în ceea ce priveşte tratamentul femeilor în regat.

„A alege Arabia Saudită să apere drepturile femeilor este ca şi cum am alege un piroman şeful pompierilor. Este absurd,” a declarat Hillel Neuer, şeful UN Watch.

„Discriminarea împotriva femeilor în Arabia Saudită este obscenă şi sistematică atât în cadrul legal cât şi în practică. Fiecare femeie saudită trebuie să aibă un gardian bărbat ce este însărcinat cu toate alegerile importante în numele ei, controlând viaţa unei femei de la naştere până la moarte. În Arabia Saudită femeile nici măcar nu au voie să conducă un automobil. De ce a ales ONU principalul promotor al inegalităţii de gen în cadrul comisiei pentru egalitatea de gen?”, a completat Dl. Neuer.

Arabia Saudită a fost aleasă prin vot secret, săptămâna trecută, de către Consiliul Economic şi Social al ONU ce are 54 de state membre. Irak, Coreea de Sud şi Turkmenistan sunt celelalte state din zona Asia-Pacific ce vor conduce această comisie.

Conform site-ului ONU, principala misiune a acestei comisii este „promovarea egalităţii de gen şi împuternicirea femeilor”. În anul 2015, Arabia Saudită se afla pe locul 134 din 145 de state, în ceea ce priveşte egalitatea de gen. Până în anul 2015, femeile nu au avut drept de vot în regatul saudit.

Dl. Neuer a afirmat că şapte dintre cele 54 de state membre nu au votat pentru saudiţi, dar că, conform numărătorii sale, 5 din cele 12 state europene au votat pentru Arabia Saudită.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite