Război în Israel. În vizită la Beijing, liderul democraților din Senatul american se declară dezamăgit de reacția Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul majorităţii democrate din Senatul american, Chuck Schumer, a criticat în cursul unei vizite la Beijing poziţia adoptată de China în conflictul israeliano-palestinian și a făcut apel la „reţinere” între statul evreu şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Senatorul american Chuck Summer FOTO EPA-EFE
Senatorul american Chuck Summer FOTO EPA-EFE

„Ca să fiu cinstit, am fost foarte decepţionat de declaraţia care nu a arătat nicio compasiune şi niciun sprijin pentru Israel în aceste vremuri dificile şi problematice”, a declarat Schumer, care conduce o delegaţie a Senatului american cu ocazia unei întâlniri cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi.

China s-a declarat duminică doar „profund îngrijorată” de confruntările dintre Israel și Hamas, soldate deja cu peste 1.000 de morţi în rândul israelienilor şi palestinienilor.

Până recent puţin implicată în dosarul israeliano-palestinian în comparaţie cu Statele Unite, China, ce întreţine bune relaţii cu Israelul, îşi susţine în prezent cu mai multă vehemenţă poziţia pe acest subiect, notează AFP, potrivit Agerpres.

Totuși, diplomaţia chineză a depus eforturi în acest an pentru a facilita normalizarea relațiilor între Iran şi Arabia Saudită, care de asemenea, sub medierea Statelor Unite, se află într-un proces de stabilire a relațiilor cu Israel.

Într-o operaţiune care a luat prin surprindere întreaga comunitate internaţională, Hamas a atacat sâmbătă cu rachete sudul Israelului şi a trimis sute de combatanţi din Fâşia Gaza pe teritoriul israelian, unde aceştia au capturat mai mulţi civili şi militari inamici, precizează AFP.

În ultimele luni, Washingtonul și Beijingul - ale căror poziţii sunt divergente pe numeroase subiecte - şi-au înmulțit contactele printr-o succesiune de vizite ale unor înalţi responsabili americani la Beijing, nefiind exclusă o întâlnire între preşedintele Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping în perioada următoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite