Raport: Armata taiwaneză nu este pregătită de o invazie a Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldat taiwanez FOTO EPA-EFE
Soldat taiwanez FOTO EPA-EFE

Armata Taiwanului nu ar rezista unei invazii chineze, fiind afectată de un moral scăzut, o proastă motivare a recruţilor şi dezorganizare.

De un an încoace, instructorii militari americani sunt prezenţi în Taiwan pentru a antrena armata insulei în cazul unui conflict armat cu China. Dar instructorii militari au fost trimişi în Taiwan nu doar pentru că armata chineză şi-a intensificat manevrele în jurul insulei, ci şi pentru că armata taiwaneză este complet nepregătită pentru o eventuală tentativă de invazie, scrie slate.fr.

Potrivit unui raport consultat de Wall Street Journal, Departamentul Apărării se declară conştient că forţele armate taiwaneze sunt dezorganizate. Acest document evocă probleme de conducere şi de comportament. El subliniază totodată moralul scăzut şi proasta motivare a recruţilor, care au impresia că îşi pierd timpul îndeplinând serviciului militar.

Linia politică a Statelor Unite faţă de problema Taiwanului se bazează pe o „ambiguitate strategică”, care constă în a acorda sprijin insulei până la un punct în care să nu deranjeze prea tare Beijingul şi în recunoaşterea Chinei pe plan internaţional.

În octombrie, când Joe Biden a afirmat că ţara sa este pregătită să protejeze insula în cazul unui atac al Chinei, Casa Albă a făcut imediat precizări pe seama acestei declaraţii, dând asigurări că SUA nu îşi modifică linia strategică.

În aceste condiţii, SUA mizează pe continuarea înarmării forţelor armate taiwaneze. De altfel, Guvernul taiwanez a anunţat recent investiţii în valoare de 7,4 miliarde de dolari în echipamente militare şi armament.

Potrivit Wall Street Journal, unii consilieri militari americani consideră că acest lucru nu este suficient şi îşi doresc ca Taiwanul să adopte o strategie militară comparabilă cu cea a Israelului. Deşi are de două ori mai puţini locuitori decât Taiwanul, totuşi Israelul are un buget militar de două ori mai mare decât al insulei, ridicându-se la 20 de miliarde de dolari anual.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite