Putin aprobă planurile lui Trump de a prelua Groenlanda și avertizează NATO că va apăra interesele Rusiei în Arctica
0Vladimir Putin a declarat că Statele Unite sunt „serioase” în ceea ce privește preluarea Groenlandei și a avertizat Rusia că este pregătită și dispusă să își „protejeze militar interesele în zona arctică”.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că intenția președintelui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei nu este surprinzătoare, având în vedere interesul de lungă durată al Statelor Unite pentru acest teritoriu bogat în minerale.

În cadrul unui discurs susținut recent în Murmansk, cel mai mare oraș aflat la nord de Cercul Arctic, Vladimir Putin a menționat că Statele Unite au luat în considerare pentru prima dată planurile de a obține controlul asupra Groenlandei în secolul XIX și ulterior s-au oferit să o cumpere de la Danemarca după al Doilea Război Mondial. Liderul de la Kremlin și-a declarat intenția de a „consolida leadership-ul global al Rusiei în Arctica”, recunoscând în același timp că „în regiune competiția geopolitică” este în creștere.
„Poate părea surprinzător doar la prima vedere și ar fi greșit să credem că este vorba despre un fel de vorbă extravagantă a administrației actuale a SUA. Este evident că Statele Unite vor continua să își avanseze sistematic interesele geostrategice, militare-politice și economice în Arctica”, a declarat Putin, citat de Associated Press.
Cu toate acestea, în ciuda recunoașterii competiției tot mai intense, Putin s-a abținut să-i critice direct ambițiile președintelui american Donald Trump. Mai mult, președintele rus a spus: „În ceea ce privește Groenlanda, aceasta este o chestiune între două țări specifice. Nu are nicio legătură cu noi. Cu toate acestea, suntem îngrijorați de faptul că țările NATO identifică tot mai mult nordul îndepărtat ca punct de sprijin pentru posibile conflicte”.
Trump a iritat o mare parte a Europei sugerând că Statele Unite ar trebui să controleze, într-o formă sau alta, teritoriul autonom și bogat în minerale al Danemarcei, un aliat al SUA și membru NATO. Ca poartă maritimă către Arctica și abordările din Atlanticul de Nord către America de Nord, Groenlanda are o valoare strategică mai largă, întrucât atât China, cât și Rusia caută acces la căile sale navigabile și resursele naturale.
Astăzi, vicepreședintele JD Vance vizitează țara nordică, într-o mișcare considerată o încercare intenționată de a alimenta tensiunile.
Putin promite să apere interesele Rusiei în zona Arctică
Putin a subliniat că Rusia este îngrijorată de activitățile NATO în Arctica și va răspunde prin întărirea capacității sale militare în regiunea polară.
„Suntem cu siguranță îngrijorați de faptul că membrii NATO descriu Extremul Nord ca o regiune posibilă de conflicte”, a spus el, menționând că vecinii Rusiei, Finlanda și Suedia, s-au alăturat alianței. „Rusia nu a amenințat niciodată pe nimeni în Arctica, dar vom urmări cu atenție evoluțiile și vom răspunde corespunzător, sporindu-ne capacitatea militară și modernizând infrastructura militară.”
Rusia a căutat să își afirme influența asupra unor zone largi ale Arcticii, în competiție cu Statele Unite, Canada, Danemarca și Norvegia, pe măsură ce topirea gheții polare din cauza încălzirii globale oferă noi oportunități pentru resurse și rute maritime. China a arătat, de asemenea, un interes tot mai mare pentru regiune, despre care se crede că deține până la o pătrime din rezervele de petrol și gaz neexplorate ale Pământului.
„Nu vom permite nicio încălcare a suveranității țării noastre, vom proteja fiabil interesele noastre naționale, susținând în același timp pacea și stabilitatea în regiunea polară”, a spus Putin.
Deși a promis să întărească prezența militară a Rusiei în Arctica, Putin a afirmat că Moscova își ține ușa deschisă pentru o cooperare internațională mai largă în regiune.
„Cu cât pozițiile noastre vor fi mai puternice, cu atât vor fi mai semnificative rezultatele și mai largi oportunitățile de a lansa proiecte internaționale în Arctica, implicând țările prietenoase cu noi și, posibil, țările occidentale, dacă vor arăta interes pentru colaborarea comună. Sunt sigur că va veni momentul pentru a lansa astfel de proiecte.”