Putin despre dorința lui Trump de a prelua Groenlanda: „Planurile SUA sunt serioase și au rădăcini istorice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi că Moscova ia în serios declarațiile președintelui american Donald Trump despre posibilitatea anexării Groenlandei.

Donald Trump Groenlanda, foto X jpg

Vorbind la Forumul Internațional al Arcticii din Murmansk, Putin a adus în discuție planuri similare exprimate în secolul 19, dar care au fost respinse de Congres în timpul administrației președintelui Andrew Johnson.

„Aceste afirmații nu ar trebui să surprindă pe nimeni decât la prima vedere. Este o greșeală profundă să credem că acestea sunt doar discuții extravagante ale noii administrații americane. Nu este deloc așa”, a declarat Putin, citat de Newsweek.

Președintele rus a subliniat că intențiile Statelor Unite privind Groenlanda sunt „serioase”.

Aceste planuri au rădăcini istorice adânci și este evident că Statele Unite vor continua să își promoveze sistematic interesele geostrategice în Arctica”, a subliniat Putin.

În acest context, a transmis că este important să nu fie subestimată intenția americană. „Ar fi o mare greșeală să credem că sunt doar niște vorbe excentrice ale noii administrații americane. Nu este deloc așa”, a spus Putin, subliniind că acest subiect reflectă interesele pe termen lung ale Statelor Unite.

Putin a amintit că propuneri similare au fost avansate încă din anii 1860, atunci când Washingtonul a sugerat pentru prima dată anexarea Groenlandei și Islandei, plan care, în cele din urmă, a fost respins de Congres.

Prezența militară a Rusiei în regiune va crește

„Aceste planuri au rădăcini istorice adânci și este clar că SUA vor continua să-și promoveze interesele geopolitice, militare și economice în Arctica”, a continuat președintele rus. „În ceea ce privește Groenlanda, consider că este o chestiune între două state și nu are legătură directă cu noi.”

Totuși, Putin a exprimat îngrijorarea Moscovei față de tendințele generale, adăugând că „ceea ce ne îngrijorează este faptul că statele NATO identifică tot mai mult nordul îndepărtat ca o potențială zonă de pregătire pentru viitoare conflicte”.

Chiar dacă a subliniat că Rusia „nu a amenințat pe nimeni în Arctica”, Putin a spus că „urmărim cu atenție evoluțiile recente” și a avertizat că prezența militară a Rusiei în regiune va crește. „Numărul militarilor în Arctica va crește”, a spus Putin, insistând asupra eforturilor de consolidare a infrastructurii de apărare a țării. „Nu vom permite nicio încălcare a suveranității noastre. Vom apăra interesele noastre naționale.”

De asemenea, Putin nu a închis complet ușa pentru o soluționare diplomatică, sugerând că există posibilități de cooperare în Arctica cu „state prietene... posibil și cu state occidentale”. „Sunt convins că momentul pentru astfel de proiecte va veni cu siguranță”, a mai declarat liderul rus.

„Statele Unite vor face front comun cu Rusia împotriva Europei”, susține propagandistul preferat al lui Putin

Vladimir Soloviov, un cunoscut propagandist al Kremlinului și apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a afirmat că administrația Trump ar alege să se alieze cu Rusia în cazul unui conflict global, în detrimentul Europei. Aceste declarații vin ca răspuns la întâlnirile recente dintre oficiali din Moscova și Washington, desfășurate în Arabia Saudită, scrie Newsweek.

În contextul în care președintele Donald Trump a reluat dialogul cu Rusia, încercând să încheie războiul din Ucraina, au apărut semne de îngrijorare în Europa. Trump a deschis noi canale de comunicare cu Moscova, după luni întregi de izolare internațională a Rusiei. În același timp, statele NATO sunt tot mai alarmate de semnalele că SUA ar putea să-și retragă angajamentele de securitate față de Europa, în special pe fondul criticilor tot mai aspre aduse Alianței și a aprecierilor făcute la adresa lui Putin.

Aceste evoluții au stârnit îngrijorări legate de o adâncire a prăpastiei dintre SUA și Europa, pe măsură ce tensiunile geopolitice cresc.

Julia Davis, fondatoarea grupului de monitorizare a presei rusești „Russia Media Monitor”, a postat un fragment dintr-o emisiune a lui Soloviov, prezentator al unei emisiuni populare pe postul de televiziune de stat din Rusia, în care acesta își expune punctul de vedere. Vladimir Soloviov a explicat de ce acordul pentru încetarea focului în Marea Neagră reprezintă o victorie pentru Putin. El a reiterat că Rusia nu intenționează să oprească acțiunile militare și a prezis că SUA se vor alătura Rusiei împotriva Europei.

Promisiuni de ridicare a sancțiunilor

Potrivit propagandistului preferat al Kremlinului, discuțiile dintre oficialii americani și cei ruși, desfășurate la Riad, au fost deja benefice pentru Rusia, „deoarece au creat diviziuni colosale între statele NATO”. Aceste discuții au fost concentrate pe acordul pentru încetarea focului în Marea Neagră, pe care Washingtonul îl prezenta ca parte din strategia lui Trump de a pune capăt războiului de trei ani din Ucraina.

După încheierea discuțiilor de la Riad, Rusia a afirmat că SUA au fost de acord să ajute la relaxarea sancțiunilor și a restricțiilor asupra exporturilor de produse agricole, ca precondiție pentru acest acord. Deocamdată, SUA nu au confirmat oficial că vor acorda aceste măsuri de relaxare a sancțiunilor.

Soloviov a subliniat că poziția SUA este diametral opusă celei a Europei și Canadei. „Când nu există unitate între inamicii tăi, asta reprezintă deja un avantaj imens”, a adăugat el, menționând că discuțiile dintre Trump și Putin arată că nu mai există un blocaj internațional sau o izolare globală pentru Rusia, iar Europa și Canada s-ar afla acum în izolare.

În opinia lui Soloviov, Rusia ar putea să se „alieze” cu SUA într-un mod similar cu cel din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, având în vedere că Washingtonul ar putea considera mai puțin benefic să colaboreze cu Europa.

Într-un context global tot mai tensionat, Arnold C. Dupuy, expert al Atlantic Council, a subliniat că pentru succesul unui acord de încetare a focului în Ucraina, SUA și Uniunea Europeană trebuie să colaboreze. Acest lucru poate fi dificil în condițiile actuale ale relațiilor transatlantice, care sunt marcate de divergențe tot mai mari.

„Ne așteptăm ca în zilele următoare să apară mai multe detalii despre garanțiile de securitate pentru Ucraina și despre planurile de reconstrucție, toate acestea necesitând colaborare între SUA și Europa, care se află într-o perioadă de tensiuni în creștere”, a adăugat Dupuy.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite