Purtătorul de cuvânt al Frontului Al-Nusra, fiul său şi 20 de jihadişti au fost ucişi în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardament în Siria FOTO AP
Bombardament în Siria FOTO AP

Purtătorul de cuvânt al Frontului Al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaeda, fiul său şi 20 de jihadişti au fost ucişi duminică în urma unor atacuri aeriene în nordul-estul Siriei, relatează AFP.

„Abu Firas al-Souri, fiul său şi 20 de jihadişti din Al-Nusra, Jund al-Aqsa, dar şi jihadişti uzbeci au fost ucişi în urma unor atacuri asupra unor poziţii din provincia Idlib“ desfăşurate de aviaţia militară rusă sau cea siriană, a anunţat pentru AFP directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) Rami Abdel Rahmane.

Abu Firas al-Souri (sirianul, n. red.) a luptat împotriva sovieticilor în Afganistan, unde s-a întâlnit cu Osama bin Laden şi Abdullah Azzam, părintele fondator al jihadului internaţional. El s-a întors în Siria în 2011, odată cu începutul revoltei împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.

Potrivit OSDO, care dispune de o vastă reţea de informatori în Siria, „Abu Firas al-Souri şi alţi jihadişti importanţi au fost vizaţi de raiduri în timp ce participau la o reuniune la Kafar Jales, la nord-est de oraşul Idlib“.

Aceste atacuri au avut loc după ce Frontul Al-Nusra a preluat controlul asupra localităţii Al-Eis, în provincia Alep.

Frontul Al-Nusra şi aliaţii săi deţin controlul asupra Idlib din 2015. Al-Nusra şi organizaţia jihadistă Statul Islamic sunt excluse din armistiţiul parţial între regimul de la Damasc şi rebelii sirieni respectat în general din 27 februarie. Acest armistiţiu le-a permis Damascului şi aliatului său rus pe de o parte şi coaliţiei internaţionale anti-SI coordonate de SUA pe de altă parte să se concentreze asupra luptei împotriva jihadiştilor. În acest context, Statul Islamic a pierdut în ultimele săptămâni mai mulţi comandanţi, ucişi în atacuri ale coaliţiei coordonate de SUA.

Un comandant al Statului Islamic, tunisianul Abu al-Haija, a fost ucis miercurea trecută într-un atac cu dronă efectuat cel mai probabil de coaliţie. După acest atac, aproximativ 15 comandanţi ai SI acuzaţi că au dezvăluit poziţia lui Abu al-Haija au fost executaţi de jihadişti, a anunţat OSDO duminică.

Pe de altă parte, trupele fidele lui Bashar al-Assad au preluat controlul duminică asupra oraşului Al-Qaryatayn, situat la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Palmira, în centrul Siriei, potrivit televiziunii de stat.

După alungarea jihadiştilor din Palmira şi Al-Qaryatayn, Statului Islamic „nu i-a mai rămas în provincia Homs decât fieful Sokhne, la 70 de kilometri nord-est de Palmira“, a subliniat directorul OSDO.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite