Puciul din Myanmar. Armata a deschis focul pentru dispersarea unei manifestaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie în Myanmar împotriva puciştilor OTO EPA-EFE
Manifestaţie în Myanmar împotriva puciştilor OTO EPA-EFE

Armata din Myanmar a deschis focul, luni, pentru a dispersa manifestanţi în oraşul Mandalay, potrivit publicaţiei Frontier Myanmar, preluată de Reuters.

Potrivit publicaţiei, nu se ştia dacă au fost ucise persoane în acest tiruri.

Un membru al unui sindicat studenţesc a anunat că oameni au fost răniţi.

Manifestaţii aveau loc luni în mai multe oraşe din Myanmar, împotriva loviturii de stat militare de la 1 februarie.

Forţele de securitate din Myanmar au desfăşurat vehicule armate în principalele oraşe din ţară.

Incidentele de la la Mandalay survin a doua zi de la ceele de la o centrală electrică din statul Kachin, unde forţele de securitate au deschis focul împotriva unor angajaţi.

În afară de protestele masive din toată ţara, liderii militari se confruntă şi cu o grevă a angajaţilor guvernamentali, în cadrul unei mişcări de nesupunere civică împotriva puciului din 1 februarie, care a dărâmat guvernul civil condus de Aung San Suu Kyi.

La centralele electrice din statul Kachin din nordul ţării au fost desfăşuraţi soldaţi, ceea ce a condus la confruntări cu demonstranţii, unii dintre ei afirmînd că armata intenţiona să taie curentul.

Forţele de securitate au tras pentru a dispersa protestatarii de la una dintre centralele din capitalele statului Kachin, Myitkyina, potrivit imaginilor transmise în direct pe Facebook, dar nu este clar dacă au folosit gloanţe de cauciuc sau muniţie adevărată.

Doi jurnalişti de la The 74 Media, care transmiteau în direct de la locul confruntărilor, au fost arestaţi alături de alţi trei jurnalişti, a anunţat postul de ştiri pe Facebook.

Seara, pe străzi au apărut vehicule armate în capitala comercială Yangon, Myitkyina şi Sittwe, capitala statului Rakhine.

Guvernul şi armata nu au putut fi contactate pentru comentarii.

Ambasadele occidentale, din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada şi alte 11 state, au emis duminică seara un comunicat prin care cer forţelor de securitate „să se abţină de la violenţe” împotriva demonstranţilor şi civililor, care contestă îndepărtarea guvernului civil.

Ambasada UE din Myanmar a cerut anterior cetăţenilor americani „să se pună la adăpost”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite