Proteste în Iran: Televiziunea de stat a fost piratată în direct de protestatari VIDEO

0
Publicat:

Postul de televiziune de stat iranian a fost aparent piratat sâmbătă, un buletin de știri fiind întrerupt de un protest împotriva liderului țării. Pe ecran a apărut o mască, urmată de o imagine a liderului suprem Ali Khamenei cu flăcări în jurul său. Grupul s-a autointitulat „Adalat Ali” sau Justiția lui Ali, notează BBC. 

FOTO: Captură Video / BBC
FOTO: Captură Video / BBC

Acest eveniment are loc după ce cel puțin trei persoane au fost împușcate mortal atunci când protestatarii au intrat în conflict cu forțele de securitate, în cadrul unor noi tulburări legate de moartea lui Mahsa Amini.

Amini a fost reținută la Teheran de poliția morală pentru că nu și-ar fi acoperit părul corespunzător. Kurda iraniană în vârstă de 22 de ani a murit în arest la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată. Moartea ei a declanșat un val de proteste fără precedent în întreaga țară.

Buletinul de știri televizat de sâmbătă a fost întrerupt, în jurul orei locale 18:00, de imagini în care au fost prezentate imagini care includeau liderul suprem al Iranului cu o țintă pe cap, fotografii ale  lui Amini și ale altor trei femei ucise în timpul protestelor recente.

Pe una dintre subtitrări scria „alăturați-vă nouă și ridicați-vă”, în timp ce alta spunea „sângele tinerilor noștri curge de pe labele voastre”.

Intervenția a durat doar câteva secunde.

Astfel de manifestări de rebeliune împotriva ayatollahului Ali Khamenei, care deține o putere aproape totață în Iran, sunt rare din punct de vedere istoric, dar, după moartea lui Amini, au existat unele incidente deschise.

Tot sâmbătă, au apărut pe rețelele de socializare videoclipuri care păreau să arate studente de la o universitate din Teheran scandând „dispari” în timpul unei vizite a președintelui Ebrahim Raisi.

Mai devreme în cursul zilei, două persoane au fost ucise în Sanandaj, inclusiv un bărbat împușcat în mașina sa după ce a claxonat în sprijinul protestatarilor. De asemenea, o înregistrare video distribuită online a arătat o femeie împușcată în gât care zăcea inconștientă pe jos în Mashhad.

În Sanandaj, un oficial de poliție a declarat că un bărbat a fost ucis de „contrarevoluționari”, a relatat agenția de presă de stat IRNA.

Vineri, Organizația de Medicină Legală din Iran a declarat că  Amini a murit din cauza insuficienței multiple a organelor cauzate de hipoxie cerebrală - și nu din cauza loviturilor la cap, așa cum susțin familia sa și protestatarii.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 150 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor din Republica Islamică, la 17 septembrie.

Magazinele din mai multe orașe au fost închise în semn de susținere a protestatarilor, inclusiv în bazarul din Teheran, unde unii au dat foc unui chioșc al poliției și au alungat forțele de securitate.

Faptul că protestele au ajuns în bazarul din Teheran va trage un semnal de alarmă pentru liderii iranieni, care i-au numărat pe comercianți printre susținătorii lor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite