Protestatarii au luat cu asalt Guvernul din Mongolia: mii de oameni au ieșit în stradă

0
Publicat:

Mii de persoane s-au adunat luni în capitala Mongoliei pentru a protesta față de presupusa corupție din industria cărbunelui din țară și a inflației în creștere, relatează AFP, preluat de Insider Paper.

Proteste în Mongolia, Foto: Captura video
Proteste în Mongolia, Foto: Captura video

Protestatarii, mulți dintre ei tineri, s-au adunat în piața centrală Sukhbaatar din Ulaanbaatar la minus 21 de grade Celsius (minus șase grade Fahrenheit), cerând „dreptate” împotriva oficialilor corupți și cerând demiterea parlamentului țării.

Doi păstori au declarat pentru AFP că au călătorit în capitală pentru a se alătura protestelor de luni.

Potrivit sursei citate, poliția i-a îndemnat pe protestatari să se disperseze până la ora locală 21:00 (1300 GMT).

Protestatarii sunt frustrați de economia în dificultate a țării, inflația urcând la 15,2% în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Mitingul de luni are loc la o zi după ce câteva sute de protestatari s-au adunat în capitală, a declarat ambasada SUA la Ulaanbaatar.

Protestatarii au încercat apoi să mărșăluiască asupra lui Ikh Tenger – reședința oficială a președintelui și prim-ministrului – „unde au fost opriți de o baricadă a poliției”, a adăugat acesta.

Dar indignarea publicului a fost alimentată și de afirmațiile „denunțătorilor” conform cărora cărbune în valoare de miliarde de dolari au fost furate de o așa-numită „facțiune a cărbunelui” de parlamentari cu legături cu industria.

La mijlocul lunii noiembrie, autoritatea anticorupție din Mongolia a anunțat că peste 30 de oficiali, inclusiv directorul general al companiei miniere de cărbune de stat, Erdenes Tavan Tolgoi, sunt investigați pentru delapidare.

Firma controlează zăcămintele Erdenes Tavan Tolgoi, care conțin 7,5 miliarde de tone de cărbune cocsificabil și reprezintă o componentă cheie a veniturilor bugetului de stat al Mongoliei.

Se presupune că parlamentarii implicați și-au valorificat proprietatea asupra minelor de cărbune și a companiilor de transport care mută combustibilul fosil peste graniță în China pentru a obține profituri ilegale.

6,4 milioane de tone de cărbune nu sunt înregistrate de oficialii vamali mongoli, ci înregistrate de vama chineză, din 2013”, a declarat Dorjhand Togmid, deputat, într-o conferință de presă în parlament în noiembrie.

Denunțătorii au susținut, de asemenea, că oficialii vamali corupți nu au înregistrat camioanele încărcate cu cărbune ca importatoare de mărfuri, ci ca vehicule obișnuite de pasageri, atunci când au trecut granița cu China.

Mongolia trimite 86% din exporturile sale în China, cărbunele reprezentând mai mult de jumătate din total și își modernizează infrastructura în speranța de a vinde și mai mult vecinului său din sud.

Țara fără ieșire la mare, cuprinsă între China și Rusia, s-a luptat cu instabilitatea politică de când a devenit democrație. Prima sa constituție a fost adoptată în 1992, după decenii de guvernare comunistă.

Președintele în exercițiu Khurelsukh Ukhnaa a fost forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru anul trecut, după proteste și indignare publică din cauza tratamentului acordat unei paciente cu Covid-19 și a bebelușului ei nou-născut. El a fost ales șef al statului cu aproape 70% din voturi doar câteva luni mai târziu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite