FOTO VIDEO Lovitură de stat în Egipt: Preşedintele Morsi a fost demis. Armata a suspendat Constituţia şi va organiza alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele Armatei conduse de generalul al-Sisi l-au arestat pe preşedintele Mohamed Morsi, anunţă ABC News. Trupele militare din Egipt au ocupat studiourile televiziunii de stat din Cairo, înconjurând sediul cu tancuri.

UPDATE 07.20 Preşedintele egiptean înlăturat de la putere de armată, Mohamed Morsi, a fost transferat singur la Ministerul Apărării, şi separat de echipa sa.

Morsi "este reţinut preventiv", a afirmat un oficial militar, sugerând că fostul şef al statului ar putea fi urmărit judiciar.

UPDATE 02:40 Cinci partizani ai preşedintelui egiptean Mohamed Morsi şi-au pierdut viaţa în confruntări cu militari şi poliţişti, informează agenţia France Presse. 

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 10 au fost rănite în timpul unui atac desfăşurat la Mersa Matruh, de către un grup de partizani înarmaţi ai lui Morsi, împotriva sediului serviciilor de securitate din acest oraş situat pe coasta mediteraneană, în apropiere de frontiera libiană.

Un al cincilea susţinător al preşedintelui alungat a murit în timpul unor violenţe similare la Alexandria, al doilea cel mai mare oraş al ţării.

UPDATE 23:10 Mohamed Morsi a declarat că planul prezentat de armată este o lovitură de stat care conţine toate elementele.

„Preşedintele îndeamnă egiptenii să opună rezistenţă în mod paşnic acestei lovituri de stat militare, aşa cum va face şi el“, a declarat un consilier al acestuia.

Armata nu are nicio autoritate pentru a lua astfel de hotărâri, a continuat oficialul citat.

Este o lovitură de stat care conţine toate elementele, a declarat Morsi pe Twitter.

UPDATE 22.48 Preşedintele egiptean Mohamed Morsi face apel la egipteni să reziste în mod paşnic în faţa loviturii de stat pe care armata tocmai a anunţat-o şi în urma căreia a fost înlăturat de la putere, a declarat pentru France Presse unul dintre colaboratorii apropiaţi ai acestuia.

„Preşedintele face apel la toţi egiptenii să reziste în mod paşnic acestei lovituri de stat, după cum va face şi el“, a precizat sursa respectivă, vorbind sub rezerva anonimatului. Ceea ce au făcut este ilegal, nu au autoritatea necesară pentru a face acest lucru, a adăugat colaboratorul lui Morsi.

UPDATE 22.40 Pe contul de Twitter al administraţiei prezidenţiale a apărut replica lui Morsi la anunţul lui Sisi: „Anunţul Forţelor Armate este respins de toţi oamenii liberi care s-au luptat pentru democraţie în Egipt“. Iată, pe scurt, anunţul lui Abdel Fattah al-Sisi:

-          Preşedintele Morsi şi Guvernul său nu mai conduc Egiptul

-          Constituţia a fost suspendată şi se vor organiza noi alegeri prezidenţiale

-          Preşedintele Curţii Constituţionale, Adly Mahmoud, în vârstă de 68 de ani, va asigura interimatul. 

UPDATE 22.31 Generalul Abdel Fattah al-Sisi se adresează naţiunii, relatează site-ul guardian.co-uk, dar susţinătorii lui Morsi nu îi permit să termine declaraţia şi încep să scandeze „Jos Guvernul!“. 

Ulterior, vorbeşte şi Mohamed El-Baradei, fostul candidat la alegerile prezidenţiale şi liderul opoziţiei. El spune că perioada tranziţiei va continua până la noile alegeri şi cere „dreptate socială pentru fiecare egiptean“, afirmând că străzile Egiptului au plătit un preţ ridicat pentru un viitor politic mai optimist.

UPDATE 22.24 Armata a decis suspendarea Constituţiei şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Maher El-Beheiri, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării, informează Mediafax.

Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constituţii. Din această structură ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt.

UPDATE 22.20 Deasupra oraşului Cairo, cerul a fost împânzit de artificii, după ce Armata a suspendat Constituţia şi a numit preşedintele interimar al ţării.

„Poporul şi armata sunt una“, cântau protestatarii din piaţă, potrivit spuselor unui martor citat de Reuters.

UPDATE 22.16 Preşedintele interimar al Egiptului va fi preşedintele Curţii Constituţionale, iar guvernul, susţine şeful Armatei, va fi format din tehnocraţi, potrivit agenţiei Reuters. 

UPDATE 22.00 Armata egipteană i-a comunicat preşedintelui Mohemed Morsi la ora 19.00 (20.00, ora României) că nu se mai află în funcţie, afirmă surse citate de ziarul Al-Ahram, relatează Mediafax.

Curtea de Apel egipteană menţine condamnarea de un an de închisoare pentru premierul Kandil şi ordonă îndepărtarea lui din funcţie, susţin surse judiciare citate de Reuters.


UPDATE 21.45 Opoziţia egipteană a prezentat un plan de tranziţie care prevede alegeri anticipate, plan aprobat de armată şi de liderii religioşi, relatează Mediafax, care citează AFP.


UPDATE 20.15 Armata egipteană ridică garduri din sârmă ghimpată şi bariere în jurul clădirii unde-şi desfăşoară activitatea în prezent preşedintele Morsi, spun martori citaţi de Reuters. O declaraţie oficială susţine că armata nu îi atacă pe susţinătorii lui Morsi care se îndreaptă într-acolo, ci doar securizează zona. A fost tăiată orice formă de comunicare cu preşedintele Morsi.


UPDATE 19.46 Pentagonul a declarat că Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a vorbit cu generalul al-Sisi marţi, însă nu au fost date mai multe detalii asupra conţinutului discuţiilor dintre cei doi. 


UPDATE 19.00 ABC News a anunţat că preşedintele Morsi se află în arest la domiciliu. 

Frăţia Musulmană a declarat pe Twitter că se confruntă cu „o lovitură de stat totală“ din partea Armatei condusă de generalul al-Sisi.


UPDATE 18.20 Preşedintele Morsi vrea formarea unei coaliţii de guvernământ înainte alegerilor parlamentare, şi crearea unui nou comitet independent pentru amendamentele constituţionale, conform unei declaraţii pe pagina sa de Facebook.

Morsi a mai declarat că „partidele politice care au boicotat cererile lui de a stabili un dialog sunt responsabile“ pentru situaţia de astăzi a ţării. 


UPDATE 17.25 Înalta Curte a Egiptului a confirmat că preşedintele Morsi l-a reinstituit în funcţie pe Procurorul General, Abdel Meguid Mahmud, pe care îl îndepărtase de la conducere în noiembrie, în încercarea de a calma spiritele. 

Mulţimea anti-Morsi se îndreaptă spre sediul central al Gărzilor Republicane, unde se pare că este preşedintele Mohamed Morsi. 


UPDATE 17.10 Un purtător de cuvânt prezidenţial a declar că Morsi „ar prefera să moară, stând drept ca un arbore, decât să rămână în istorie ca omul care a distrus speranţa Egiptului la democraţie. “, şi nu are nicio intenţie de a renunţa la funcţia sa legitimă. 


Lovitură de stat în Egipt: Preşedintele Morsi, arestat la domiciliu. Armata preia puterea

Ultimatumul dat de Armată preşedintelui Morsi se apropie de final şi se aşteaptă ca puterea să fie preluată de generalul Abdel Fattah al-Sissi, şeful Statului Major al Egiptului, care va restabili ordinea în instituţiile politice, au declarat surse anonime pentru agenţia de presă Reuters. 

În televiziunea de stat a rămas doar personalul care se ocupă de transmisiunile LIVE, la cererea comandanţilor militari. 

Citiţi mai multe despre protestele din Egipt

De ce sunt egiptenii atât de nemulţumiţi de Morsi. Cum s-a achitat preşedintele de îndatoririle sale, în primul an de mandat

În timp ce armata egipteană şi grupurile de opoziţie se pregătesc să îl îndepărteze de la putere pe Mohamed Morsi, întreaga lume se întreabă de ce sunt, de fapt, nemulţumiţi egiptenii de preşedintele pe care l-au ales, în mod democratic, în urmă cu un an.

Cine este generalul Sisi, cel care l-a arestat pe preşedintele egiptean?

Şeful Armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a devenit figura cheie a noilor revolte din Egipt după arestarea preşedintelui Morsi. În acest moment, generalul Sisi a preluat conducerea ţării.

Bashar al-Assad: Criza din Egipt, sfârşitul „islamismului politic“

Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că revolta poporului egiptean, îndreptată asupra lui Mohamed Morsi, marchează sfârşitul „islamismului politic“.

Morsi şi întreaga echipă prezidenţială sunt reţinuţi într-o clădire a armatei

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi era deţinut în noaptea de miercuri spre joi, împreună cu echipa sa, într-o clădire a armatei.

Comunitatea internaţională, îngrijorată pentru situaţia din Egipt

Statele Unite ale Americii şi numeroase alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea miercuri seară, după destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Mohamed Morsi şi au pledat pentru o revenire rapidă la procesul democratic în Egipt.

FOTO VIDEO Armata egipteană jură să moară pentru a apăra poporul până în „ultimul ceas”. Morsi refuză să renunţe la putere

„Jurăm în faţa Lui Dumnezeu că ne vom sacrifica până şi sângele pentru Egipt şi pentru poporul său, pentru a-i apăra de orice terorist, radical sau prost”, a anunţat Consiliul Suprem al Forţelor Armate din Egipt într-un comunicat cu titlul „Ultimele ore”. Preşedintele Mohamed Morsi a sfidat ultimatumul armatei şi refuză însă să renunţe la putere. Noaptea trecută, alţi 16 oameni au murit în timpul protestelor din Cairo.

Preţul revoltelor din Cairo: 100 de femei agresate sexual

Human Rights Watch a anunţat că aproximativ 100 de femei au fost victimele „atacuri sexuale violente“ în Piaţa Tahrir din Cairo, în cele patru zile de proteste împotriva preşedintelui egiptean Mohamed Morsi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite