Priorităţile Kazahstanului în mandatul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, a anunţat în scrisoarea de poziţie trimisă Consiliului de Securitate ONU care sunt priorităţile pe care ţara sa le are ca membru non-permanent al acestui organism în mandatul de doi ani care a început la 1 ianuarie 2017.

Temele vizate de liderul de la Astana sunt cele privind dezarmarea nucleară, eliminarea tensiunilor care pot duce la apariţia unui nou conflict mondial, promovarea intereselor Asiei Centrale şi asigurarea stabilităţii şi siguranţei în această regiune, combaterea şi eliminarea terorismului, instaurarea păcii şi a securităţii în Africa, dezvoltarea durabilă a economiei mondiale prin folosirea resurselor de energie verde şi minimizarea consecinţelor schimbărilor climatice.

Ca lider al primei ţări din lume care a renunţat voluntar la arsenalul său nuclear, preşedintele Nuzurbayev cere statelor membre ONU să facă din eliminarea armelor nucleare un obiectiv global pentru centenarul organizaţiei, care va fi sărbătorit în 2045. El a atras atentia, în mod deosebit, asupra nevoii urgente de găsire a unor soluţii constructive la problema arsenalului nuclear din Peninsula Coreea.

Liderul de la Astana afirmă că Kazahstanul va fi în fruntea oricăror eforturi ale Consiliului de Securitate de sancţionare a activităţilor teroriste, promovând ideea unui efort comun al tuturor ţărilor şi organismelor regionale şi internaţionale pentru eliminarea terorismului. Kazahstanul va lucra intens în cadrul Consiliului de Securitate pentru abordarea ameninţării reprezentate de ISIS (Da’esh) şi Al-Qaeda şi pentru diminuarea tensiunilor din Cornul Africii. Mai mult, Kazahstanul intenţionează să invite statele membre ONU să contribuie la elaborarea Codului de  Conduită în Operaţiuni Antiterorism semnat la Astana ca parte a efortului de înfiinţare a Coaliţiei Globale Antiterorism sub egida ONU, propusă de preşedintele Nazarbayev.

Fiind primul stat din Asia Centrală ales în Consiliul de Securitate al ONU, Kazahstan va căuta să promoveze interesele tuturor ţărilor din regiune în scopul întăririi stabilităţii şi securităţii întregii regiuni, iar în acest sens, preşedintele Kazahstanului indică  Afganistanul ca una dintre priorităţile mandatului din Consiliul de Securitate. Nursultan Nazarbayev a solicitat organizarea unor discuţii „extinse, echilibrate, serioase şi orientate pe rezultate“ pentru a ajuta ţara să revină la pace şi securitate de durată.

Pentru îmbunătăţirea şi actualizarea procedurilor Consiliului de Securitate al ONU, Kazahstanul propune organizarea unei reuniuni la nivelul şefilor de stat şi guvern al Consiliului de Securitate ONU cu frecvenţă anuală sau bianuală pentru a îmbunătăţi securitatea globală şi pentru a consolida încrederea între statele membre. De asemenea,  Nursultan Nazarbayev a promis ca va sprijini eforturile de modernizare a structurilor ONU astfel încât acestea să reflecte realităţile secolului XXI şi pentru a consolida eforturile de menţinere a păcii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite