Primul transport umanitar din SUA spre Cuba din ultimii 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O navă încărcată cu materiale umanitare a pornit miercuri din Miami înspre Cuba, aceasta fiind prima expediţie pe această rută maritimă din ultimii 50 de ani.

"Această primă ambarcaţiune, Ana Cecilia, a plecat cu mărfuri de tip umanitar şi ne vom asigura că nu va fi nimic de vânzare în Cuba", a precizat pentru AFP Leonardo Sanchez-Adega, purtător de cuvânt al companiei însărcinate cu transportul provenit din portul Miami şi cu direcţia Cuba, International Port Corp.

Societatea este autorizată să asigure transporturile provenite de la organizaţii de caritate, umanitare sau religioase, dar şi "membri ai familiilor persoanelor din Cuba", a precizat purtătorul de cuvânt.

Nava, plecată cu un echipaj de 10 persoane la bord, are o capacitate de transport de 16 containere. Transportul este facturat la circa 13 dolari pe kilogram, precizează AFP, citată de Agerpres.

De acum înainte, o navă va pleca în fiecare miercuri în această călătorie de 16 ore până la Havana. "Acolo, echipajul va descărca totul fără a debarca, iar nava va reveni goală spre Miami", a precizat Leonardo Sanchez-Adega.

Compania, care trebuie să respecte pe deplin embargoul total decretat împotriva Cubei în februarie 1962 de preşedintele american John F. Kennedy şi consolidat sever ulterior, a precizat că a obţinut un permis special din partea autorităţilor americane.

Din 1992, embargoul american împotriva Cubei este condamnat în fiecare an de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu o majoritate zdrobitoare: în septembrie 2011, 186 de ţări au condamnat blocada, împotriva a doar două state - SUA şi Israel, şi trei abţineri - Insulele Marshall, Micronesia şi Palau.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite