Primul bilanţ al cutremurul din Iran: unul dintre cele mai puternice din ultimele decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranienii au ieşit în stradă, speriaţi de cutremurul de 7,5 grade pe scara Richter.      FOTO: Reuters
Iranienii au ieşit în stradă, speriaţi de cutremurul de 7,5 grade pe scara Richter.      FOTO: Reuters

Un cutremur major, descris drept cel mai puternic din ultimele decenii, a lovit marţi Iranul şi a pus la pământ locuinţe şi clădiri de birouri aflate în apropierea graniţei dintre Pakistan şi Iran. Evenimentul s-a soldat cu moartea a cel puţin 46 de persoane într-o regiune slab populată, însă pagubele sunt chiar mai mari de atât.

Agenţia de ştiri ISNA din Iran şi presa locală au descris cutremurul de marţi, măsurat la o magnitudine de cel puţin 7,7 grade pe scara Richter, drept cel mai puternic cutremur din mai mult de 50 de ani.

Televiziunea de stat Pess TV a numit fenomenul drept „un cutremur masiv”, iar reprezentanţii Semilunii Roşii din Iran, membri ai unei mişcări umanitare internaţionale, au declarat că se confruntă cu „o situaţie de urgenţă complicată” în zonele cu sate răspândite pe dealuri şi văi pustii.

Epicentul cutremurului s-a aflat la aproximativ 50 de kilometri de graniţa pakistaneză, potrivit Press TV. Magnitudinea seismului a fost măsurată la 7,5 grade pe scara Richter, potrivit centrului de seisomogie din Iran, valoarea fiind revizuită anterior.

Pe de altă parte, Institutul de Geologie din Statele Unite ale Americii a stabilit magnitudinea iniţială de 7,8 pe scara Richter, la o adâncime de 15,2 kilometri.

Jurnaliştii Press TV au raportat cel puţin 40 de morţi, însă nu au furnizat detalii imediate despre răniţi  sau despre pagubele materiale. Televiziunea de stat din Pakistan a informat că au murit cel puţin şase persoane de pe teritoriul pakistanez, iar cel puţin alţi 47 de oameni au fost răniţi. Până la 1.000 de case au fost transformate în ruine, potrivit Pakistan Television.

Seismul a fost resimţit pe o suprafaţă întinsă şi a provocat balansarea unora dintre cele mai înalte clădiri din lume. Construcţia care deţine recordul, Burj Khalifa, ridicată până la 828 de metri în Dubai, a fost evacuată temporar.

Cutremurul de marţi a fost al doilea seism cu cele mai multe victime petrecute în mai puţin de o săptămână. Primul a avut 6,1 grade pe scara Richter şi s-a petrecut în apropiere de oraşul Busher, pe coasta iraniană a Golfului Persic şi a înregistrat cel puţin 37 de morţi.

În anul 2003 au existat aproximativ 26.000 de oameni care au murit în urma unui cutremur de 6,6 grade pe scara Richter care a distrus de asemenea oraşul istoric Bam din sud-vestul Iranului.

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite