Președintele Israelului avertizează asupra riscului unui război civil din pricina reformelor judiciare propuse de Netanyahu | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a refuzat un compromis propus de președintele Isaac Herzog, menit să rezolve impasul privind reforma judiciară planificată de coaliția de extremă-dreapta a lui Netanyahu, care a declanșat proteste în masă în ultimele săptămâni, relatează The Guardian. 

Protest Israel
Zeci de mii de oameni au luat parte la protestele împotriva guvernului Netanyahu. Foto: Arhivă

Președintele israelian Isaac Herzog a dezvăluit propunere în timpul unui discurs televizat, atenționând: „Oricine crede că un război civil, că pierderea de vieți omenești, este o linie pe care nu vom atinge, n-are nici cea mai mică idee. Abisul este aproape de a fi atins”. 

Însă premierul israelian a refuzat rapid: „Din nefericire, lucrurile pe care le-a prezentat președintele nu au fost agreate de reprezentanții coaliției", a spus Netanyahu pe principalul aeroport internațional din Israel înainte de a pleca în Germania. „Iar elementele centrale ale propunerii pe care a oferit-o nu fac decât să perpetueze situația actuală și nu aduc echilibrul necesar între ramuri. Acesta este adevărul nefericit". 

Demersul guvernului de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu de a adopta schimbări radicale în instanțele israeliene a stârnit revoltă pe plan intern și i-a alarmat pe aliații occidentali ai țării. În cazul în care propunerea inițială ar fi aprobată, guvernul ar avea o putere mai mare în numirea judecătorilor și ar limita puterea Curții Supreme. 

Un punct principal de dispută în cadrul reformei planificate este amendamentul care prevede modul în care sunt aleși judecătorii. Potrivit planului șefului de stat, comitetul de selecție ar urma să includă trei miniștri, președintele Înaltei Curți, doi judecători și doi funcționari publici, care vor fi desemnați de comun acord atât de președintele Curții Supreme, cât și de ministrul Justiției. 

Ministrul israelian al Justiției Yariv Levin a afirmat că măsurile propuse de coaliție ar schimba modul în care sunt numiți judecătorii, acordând Knessetului, Parlamentul Israelului, mai multă capacitate de hotărâre și guvernului mai multă putere asupra comitetului care îi numește. 

Șeful statului a atenționat miercuri că Ierusalimul se află într-un punct de cotitură și a punctat că a fost implicat în eforturile de mediere și că a vorbit cu „mii de oameni” în ultimele săptămâni. 

  „La o răscruce de drumuri”  

Herzog a afirmat că Israelul se află „într-o criză reală”, dar și „în fața unei oportunități uriașe” și „la o răscruce de drumuri”

Majoritatea israelienilor doresc un plan care să aducă atât dreptate, cât și pace", a declarat președintele israelian. 

Secretarul guvernului, Yossi Fuchs, a transmis printr-o postare publicată pe Twitter că alianța nu a susținut planul președintelui. „Planul președintelui este unilateral al președintelui și nu a fost agreat de niciun membru al coaliției", a spus el. 

Președintele israelian, al cărui rol este în mare parte ceremonial, a purtat discuții în ultimele săptămâni în încercarea de a ajunge la un compromis între membrii coaliției și cei care se opun reformei judiciare, însă nu a confirmat că are sprijinul parlamentarilor pentru plan. 

Premierul israelian a afirmat că își scurtează o călătorie planificată la Berlin, urmând să se întoarcă în țară joi. Totodată, Netanyahu și-a amânat zborul spre Berlin fiindcă se află în discuții cu membrii coaliției cu privire la posibile amendamente la modificările judiciare planificate, conform unor instituții media israeliene. 

Sute de protestatari au sosit la aeroport miercuri în încercarea de a perturba plecarea premierului la Berlin

Protestatarii au încercat să perturbe plecarea premierului la Berlin. Foto EPA EFE (Arhivă)
Protestatarii au încercat să perturbe plecarea premierului la Berlin. Foto EPA EFE (Arhivă)

Ministrul israelian al Finanțelor Bezalel Smotrich a transmis că își scurtează călătoria programată în Panama, hotărând în schimb să se întoarcă în Israel miercuri seară pentru a „ghida un proces de legiferare și de dialog” cu privire la modificările judiciare programate, se arată într-un comunicat al biroului său. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite