Preşedintele Columbiei, condamnat la cinci zile de arest la domiciliu pentru că nu a respectat un ordin judecătoresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivan Duque, preşedintele Columbiei / Foto Wikipedia
Ivan Duque, preşedintele Columbiei / Foto Wikipedia

Preşedintele Columbiei, Ivan Duque, este arestat la domiciliu timp de cinci zile pentru nerespectarea unui ordin judecătoresc referitor la protejarea Parcului Naţional Natural Los Nevados, situat în regiunea Eje Cafetero (regiunea cafelei, cunoscută şi sub numele de Triunghiul Cafelei - n.r.), declarată „entitate juridică” în 2020.

Tribunalul superior din Ibague, oraş situat în centrul Columbiei, l-a mai condamnat pe Duque şi la plata unei amenzi echivalentă cu de 15 ori salariul minim lunar, a relatat cotidianul El Espectador, citat de dpa. Potrivit publicaţiei columbiene, preşedintele Duque nu a respectat un ordin judecătoresc impus guvernării de la Bogota de a proteja parcul naţional în cauză. 

Sentinţa care a fost publicată sâmbătă arată că trebuia creat un Comando Special al Forţei Publice pentru delicte de mediu în acest parc. Tribunalul superior din Ibague a ordonat „impunerea drept sancţiune a măsurii de arest la domiciliu timp de cinci zile", punerea în aplicare a deciziei revenind directorului poliţiei columbiene sau superiorului cu astfel de atribuţii de la Casa de Narino, sediul preşedinţiei columbiene, scrie Agerpres.

Într-un discurs susţinut în oraşul Monteria, nord, Duque a insistat că guvernul său este angajat să respecte biodiversitatea şi să protejeze parcul natural Los Nevados. El a deplâns decizia Tribunalului superior ca fiind neconstituţională. În plus, el a cerut Procuraturii să acţioneze pentru a se afla scopul „unei decizii politice, fără bază legală”, precizând că el şi guvernul sunt dispuşi să răspundă la orice apel, „ dar mereu doar în cadrul ordinii constituţionale”.

Parcul natural Los Nevados, situat în Cordillera Central din Anzii columbieni, cuprinde un complex vulcanic format din Nevado del Ruiz, Nevado del Tolima, Nevado de Santa Isabel, Cisne şi Quindio. Parcul se întinde pe patru departamente din centrul ţării: Caldas, Quindio, Risaralda şi Tolima.

Aria protejată este importantă pentru regiune datorită numeroaselor surse de apă care provin din interior. Gheţarii - în prezent în număr de trei, El Nevado del Ruiz, Santa Isabel şi Tolima, ocupă 4% din suprafaţa parcului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite