Preşedintele azer Ilham Aliev vizitează triumfător, împreună cu soţia sa, care este vicepreşedinte, teritoriile cucerite în Nagorno Karabah VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilham Aliev împreună cu soţia sa Mehriban Alieva în Nagorno Karabah
Ilham Aliev împreună cu soţia sa Mehriban Alieva în Nagorno Karabah

Azerbaidjanul a publicat imagini de la o vizită a preşedintelui Ilham Aliev, împreună cu soţia sa, în locuri emblematice, situate în teritorii recucerite în recentul conflict armat din enclava secesionistă azeră Nagorno Karabah cu separatişti armeni, relatează AFP.

 Baku şi Erevanul au semnat la 9 noiembrie un acord de încetare a focului în Nagorno Karabah, după şase săptămâni de confruntări armate violente, care acordă importante cuceriri teritoriale Azerbaidjanului, ce îşi recuperează astfel zone asupra cărora nu mai deţinea controlul de decenii.

Imagini şi o înregistrare video difuzate de preşedinţia azeră îl susprind pe Ilham Aliev împreună cu soţia sa Mehriban Alieva - care este totodată vicepreşedinta Azerbaidjanului -, aclamaţi de mulţimi, în timp ce călătoresc de la Djebrail la Fizuli, două oraşe situate în districte recucerite în ultimele săptămâni de trupe azere.

”Nu va exista un statut de autonomie a (Nagorno) Karabah. Azerbaidjanul este o ţară unită”, le spune comunităţilor Ilham Aliev, dintr-un vehicul blindat, în această înregistrare video.

El este filmat ieşind din vehiicul în timp ce soţia sa îl filmează cu telefonul. Amândoi poartă ţinută militară.

Ţinându-se de mână, cuplul a fost fotografiat cu Podul medieval Khodaafarin în fundal, situat la frontiera cu Iranul şi care s-a aflat timp de trei decenii sub controlul ”autorităţilor” republicii autoproclamate în Nagorno Karabah.

Armenii ”au distrus totul aici şi vor da socoteală la tribunale internaţionale”, a ameninţat Aliev, arătând panorama în ruină a Djebrail.

”Priviţi ce a făcut inamicul din oraşul Djebrail. Scopul lor era ca azerii să nu mai revină aici niciodată, însă noi vom trăi aici. Ne-am întors pe pământurile noastre natale”, a declarat el.

Nagorno Karabah, o regiune cu populaţie majoritar armeană, este independentă - de facto - faţă de Azerbaidjan din anii '90, după un război care s-a soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de deplasaţi.

Confruntările armate din acest an, cele mai violente de aproape 30 de ani, au permis Azerbaidjanului să recucerească o parte a Nargorno Karabah, dar şi şapte districte din vecinătate, care constituiau un scut de securitate pentru separatiştii armeni.

Patru dintre aceste districte - inclusiv Djebrail et Fizuli - au fost recucerite militar, iar celelalte trei urmează să fie predate Baku în perioada 20 noiembrie-1 decembrie.

Acordul de încetare a focului, semnat sub egida Moscovei, prevede desfăşurarea a aproximativ 2.000 de militari care să menţină pacea în Nagorno Karabah.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite