Premiul Nobel pentru Pace 2019, oferit unui premier din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul etiopian Abiy Ahmed a fost distins vineri cu Premiul Nobel pentru Pace 2019, pentru acţiunile pe care le-a întreprins în favoarea reconcilierii ţării sale cu Eritreea, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, potrivit AFP.

Abiy Ahmed, în vârstă de 43 de ani, este artizanul unei reconcilieri spectaculoase între ţara sa şi Eritreea. Premierul etiopian este recompensat „pentru eforturile sale în vederea atingerii păcii şi în favoarea cooperării internaţionale, mai ales pentru iniţiativa sa hotărâtoare vizând să soluţioneze conflictul frontalier cu Eritreea“, a declarat preşedinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen.

Cele două ţări şi-au reluat relaţiile în iulie 2018, după un război sângeros în perioada 1998-2000 şi aproape 20 de ani de ostilităţi.

Acordul de pace a fost semnat la 17 septembrie 2018, de către Abiy Ahmed şi preşedintele Eritreei, Isaias Afwerki.

Nobelul pentru Pace 2019 vizează în egală măsură „recunoaşterea tuturor actorilor ce contribuie la pacea şi reconcilierea din Etiopia şi din regiunile Africii de est şi nord-est“, a menţionat preşedinta Comitetului Nobel.

Premiul, în valoare de nouă milioane de coroane suedeze - circa 830.000 de euro -, va fi înmânat oficial în cadrul unei ceremonii la Oslo, capitala Norvegiei, la 10 decembrie, ziua morţii inventatorului dinamitei, notează AFP.

Etiopia este „mândră ca naţiune“, a reacţionat biroul lui Abiy după anunţarea câştigătorului  Nobelului pentru pace 2019.

„Această victorie şi recunoaştere reprezintă un câştig colectiv pentru toţi etiopienii şi un apel la întărirea determinării noastre de a face din Etiopia - noul orizont al speranţei - o ţară prosperă pentru toată lumea“, a scris biroul premierului etiopian.

Abiy Ahmed este premier al Etiopiei din aprilie 2018.

Laureaţii de anul trecut sunt activista yazidi Nadia Murad şi ginecologul congolez Denis Mukwege, premiaţi pentru lupta dusă împotriva violenţelor sexuale comise pe teatrele de război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite