Premierul neo-zeelandez, evacuat din plenul Parlamentului după ce a refuzat să se calmeze într-o dispută verbală privind Panama Papers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul neo-zeelandez John Key FOTO odt.co.nz
Premierul neo-zeelandez John Key FOTO odt.co.nz

Un incident mai puţin obişnuit a avut loc miercuri în plenul legislativului Noii Zeelande. Premierul John Key a fost evacuat din sala de plen de către preşedintele Camerei Reprezentanţilor după ce a refuzat să se conformeze apelurilor la linişte, preferând să întreţină un schimb de replici tensionat cu unul dintre liderii Partidului Verde pe tema implicării unor organizaţii caritabile în scandalul Panama Papers, relatează Radio NZ.

Schimbul de replici a început după ce co-preşedintele Verzilor, James Shaw, i-a cerut premierului să prezinte scuze organizaţiilor caritabile Greenpeace, Crucea Roşie şi Amnesty International după ce acesta din urmă le-a legat de scandalul Panama Papers.

Key i-a răspuns parlamentarului pe un ton ridicat, şi nu s-a oprit nici după ce preşedintele Camerei, David Carter, a cerut ordine în plen. În cele din urmă, Carter i-a ordonat premierului să părăsească sala de plen.

„I-am dat un avertisment corect, atunci când mă ridic în picioare şi cer ordine în sală, el nu va fi trata diferit faţă de ceilalţi membri ai acestei Camere” a declarat Carter după incident.

Cu o zi înainte, premierul neo-zeelandez a acuzat organizaţiile caritabile enumerate mai sus de implicare în scandalul Panama Papers, susţinând că apar în baza de date cu firme offshore create cu sprijinul firmei de avocatură Mossack Fonseca, publicată luni de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

În fapt, organizaţiile sunt victime ale unei metode de spălare de bani, prin care numele lor era folosit pentru a ascunde sume semnificative de bani în conturi străine. Organizaţiile în sine nu sunt menţionate în actele Mossack Fonseca.

Acuzaţiile premierului au venit în contextul în care Noua Zeelandă este menţionată în scurgerea de informaţii drept una din ţările în care se desfăşurau o parte din afacerile cu firme offshore facilitate de firma panameză, datorită sistemului fiscal avantajos al ţării pacifice.

„E destul de ruşinos când premierul e evacuat din sală – persoana de la care avem cea mai mare nevoie de a-şi păstra calmul în plenul Parlamentul este primul ministru” a declarat Andrew Little, liderul parlamentarilor laburişti din legislativul neo-zeelandez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite