Documentele Panama Papers, publicate online în speranţa descoperirii unor noi scandaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentele "Panama Papers", care au alimentat o adevărată cascadă de dezvăluiri despre evaziunea fiscală, pot fi accesate - în parte - de către public începând de luni seara, în numele "transparenţei", dar şi în speranţa dezvăluirii unor noi scandaluri, scrie AFP.

Începând de la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), orice navigator pe Internet poate consulta datele care au la bază pe milioane de documente aparţinând cabinetului panamez de avocatură Mossack Fonseca, în care fugurează inclusiv premierul britanic David Cameron şi omologul său islandez, nevoit să demisioneze, Sigmundur David Gunnlaugsson.

"Este un pas natural către transparenţă, cu scopul de a permite societăţii civile să obţină informaţii de bază despre Panama Papers", declară într-un interviu pentru AFP Gerard Ryle, directorul Consorţiului Internaţional al jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care a declanşat scandalul.

Baza sa de date, de aproximativ 200.000 de firme-paravan şi persoane private, este prezentată sub formă de registru. Însă ea prezintă doar o parte dintre cele 11,5 milioane Panama Papers, care nu şi-au dezvăluit toate secretele, potrivit ICIJ.

"Sunt atât de multe documente. Este imposibil să ştii ce-ţi scapă până găseşti ceva", dă asigurări Ryle, care apreciază că sunt necesare alte "câteva luni" până când să fie explorate în întregime.

Această postare online, pe care cabinetul Mossack Fonseca ameninţă că o va contesta în justiţie, are dublul obiectiv de a oferi transparenţă şi noi dezvăluiri.

"Oamenii vor găsi nume importante, pe care noi le-am ratat. Ei vor putea să contacteze ICIJ şi ne vor putea transmite ponturi", afirmă Ryle, un fost jurnalist de investigaţie în Australia şi Irlanda.

Organizaţia sa, cu sediul la Washington, a cunoscut deja această experienţă după ce a postat online baze de date în scandaluri precedente - "Offshore Leaks" şi "LuxLeaks", despre acorduri fiscale secrete între multinaţionale şi Luxemburg.

Peste 500 de "ponturi" au fost trimise atunci ICIJ, iar unele dintre ele au condus la noi dezvăluiri, afirmă Ryle.

Miza este importantă - menţinerea entuziasmului care a apărut după primele dezvăluiri publicate în peste 100 de ziare, în întreaga lume, la începutul lui aprilie.

Panama Papers i-au afectat pe şefii de stat ai Argentinei, Ucrainei şi Rusiei, dar şi vedete din lumea fotbalului (Lionel Messi) sau cinematografului (Pedro Almodovar), provocând o undă de şoc care a obligat comunitatea internaţională să treacă la acţiune.

La jumătatea lui aprilie, marile puteri din cadrului Grupului Celor 20 (G20) au promis că vor întocmi o nouă listă cu paradisuri fiscale care nu cooperează în aplicarea de sancţiuni şi că vor încerca să ridice vălul de pe secretul care înconjoară societăţile offshore.

Mai recent, Statele Unite au anunţat joi o serie de măsuri vizând o mai bună contracarare a tehnicilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor prin firme-paravan, a căror utilizare la scară mare a fost dezvăluită de aceste Panama Papers.

"Panama Papers subliniază importanţa eforturilor pe care Statelor Unite le-au depus la nivel naţional şi eforturilor depuse împreună cu partenerii noştri internaţionali cu scopul de a face faţă acestor provocări comune", sublinia atunci Casa Albă.

Potrivit lui Ryle, această mobilizare arată că doar un scandal care "cuprinde toată lumea" este de natură să determine comunitatea internaţională să acţioneze.

La mai puţin de un an de la dezvăluirile LuxLeaks, la sfârşitul lui 2014, miniştrii Finanţelor din cadrul Uniunii Europene au adoptat un mecansim de schimb automat de informaţii despre acorduri fiscale încheiate între state şi multinaţionale, un efort considerat însă insuficient de către ONG-uri.

Ce se va întâmpla când dezvăluirile Panama Papers se vor termina? Îşi vor respecta guvernele angajamentele?

"Doar timpul ne va permite să spunem dacă promisiunile au fost respectate", recunoaşte Ryle, care admite că există în continuare un "pericol" ca mobilizarea să-şi piardă entuziasmul.

Însă Panama Papers sunt salutare, orice s-ar întâmpla, apreciază  el. "Este un lucru bun că liderii fac promisiuni, deoarece acum le putem cere socoteală", subliniază el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite