Premierul Justin Trudeau și mai mulți deputați canadieni, vizați de o campanie de propagandă dusă de statul chinez

0
Publicat:

Autoritățile canadiene au anunțat luni că au detectat o importantă campanie de propagandă dusă de statul chinez împotriva premierului Justin Trudeau.

Justin Trudeau FOTO EPA-EFE
Justin Trudeau FOTO EPA-EFE

O rețea de „boţi” a lăsat „mii de mesaje” și filmulețe „deepfake” pe reţelele sociale împotriva a zeci de membri ai Parlamentului canadian, premierului Justin Trudeau şi liderului opoziţiei, Pierre Poilievre, acuzându-i de „infracţiuni penale şi încălcări etice”.

Dar nimic din ce a fost observat nu a „reprezentat o ameninţare la adresa siguranţei lor sau a familiilor lor”, a anunțat Ministerul canadian de Externe.

Desfăşurată din august până în septembrie, această campanie de propagandă a fost „legată de Republica Populară Chineză”, pentru a „reduce la tăcere criticile la adresa Partidului Comunist Chinez”, a subliniat diplomația canadiană într-un comunicat.

La sfârşitul lui august, Meta, compania-mamă a Facebook, a anunţat că a şters mii de conturi care făceau parte dintr-o importantă operaţiune de propagandă dusă online de statul chinez.

Campania ar fi fost desfășurată pe mai mult de 50 de platforme şi forumuri, inclusiv Facebook, Instagram, TikTok, YouTube şi Twitter (redenumit X).

Materiale distribuite conțineau comentarii pozitive cu privire la China și critici la adresa Statelor Unite, politicii externe a ţărilor occidentale, precum şi la adresa unor jurnalişti şi cercetători neagreați de regimul de la Beijing.

În afară de Canada, campania de propagandă a mai vizat Taiwanul, Statele Unite, Australia, Regatul Unit şi Japonia.

Relaţiile chinezo-canadiene s-au deteriorat brusc în acest an în urma unor acuzaţii de ingerinţe ale regimului de la Beijing în alegerile din Canada şi a tentativelor sale de intimidare a unor parlamentari care au dus la expulzarea unui diplomat chinez în luna mai, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite