Premierul Erdogan: Al-Maliki se dă în spectacol cu acuzaţiile sale la adresa Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat sâmbătă pe omologul său irakian, Nouri al-Maliki, că "se dă în spectacol", deoarece a afirmat că Turcia este pe cale să devină un duşman în regiune, scrie AFP.

"I-am răspuns prin intermediul Ministerului de Externe. Dacă îi permitem lui Maliki să vorbească prea mult, îi oferim ocazia să se dea în spectacol, nu are nevoie să fie încurajat în aceste prestigioase încercări", a declarat Erdogan la Istanbul, în cursul unei conferinţe de presă la întoarcerea dintr-o vizită efectuată în Qatar.

"În cele mai grele momente, Turcia a fost mereu alături de Irak", a subliniat prim-ministrul, dând asigurări că Ankara nu face diferenţe între şiiţi şi sunniţi. "Maliki trebuie să ştie că atitudinea sa nu ne va separa de fraţii noştri irakieni", a continuat Erdogan.

Nouri al-Maliki, un şiit, a afirmat vineri că Turcia, sunnită, este pe cale să devină un inamic în regiune încercând să domine şi să se amestece în problemele interne ale vecinilor săi, notează Agerpres.

"Continuarea politicii sale interne şi regionale va dăuna intereselor Turciei care va deveni pentru toţi (cei din regiune) un stat ostil", a afirmat Nouri al-Maliki într-un comunicat.

Revolta din Siria în majoritate sunnită împotriva regimului dominat de alauiţi - ramură a şiismului - a creat tensiuni între Ankara, care susţine opoziţia siriană, şi Bagdad, care a luat partea regimului de la Damasc.

Joi, premierul turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe omologul său irakian de monopolizare a puterii şi egocentrism politic şi discriminare împotriva grupurilor sunnite din guvernul său.

La rândul său, Ministerul turc de Externe i-a cerut sâmbătă lui al-Maliki să promoveze o politică de deschidere.

"Îl sfătuim pe al-Maliki să opteze imediat pentru o viziune politică în spiritul Constituţiei irakiene, bazată pe (...) deschiderea spre toate componentele poporului său, în loc să caute în afara graniţelor cauza problemelor politice din ţara sa", a subliniat ministerul în comunicatul său.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite