Premierul canadian Justin Trudeau va face o vizită în Cuba, la 40 de ani după călătoria istorică a tatălui său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau va vizita Cuba săptămâna viitoare pentru a consolida legăturile şi a stimula comerţul cu această ţară, la patru decenii după ce tatăl său a făcut o vizită istorică în insula comunistă şi a înfiripat o prietenie cu liderul revoluţionar Fidel Castro, scrie Reuters.

Canada a fost mult timp unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi occidentali ai Cubei. Trudeau se va întâlni cu Raul Castro, fratele mai mic al lui Fidel şi succesorul său în funcţia de preşedinte, în timpul vizitei sale, a declarat biroul lui Trudeau.

Pierre Elliott Trudeau, fost prim-ministru în 1976, a devenit primul lider al NATO care a vizitat insula de la Revoluţia sa, la un moment îndemnând "Viva Castro!"

Călătoria lui Pierre Trudeau a fost controversată din perspectiva vrăjmăşiei din timpul Războiului Rece dintre Cuba şi Statele Unite ale Americii. Vizita fiului său nu este însă privită ca atare, având în vedere reluarea relaţiilor diplomatice SUA - Cuba anul trecut şi o vizită reper a preşedintelui SUA, Barack Obama, în luna martie.

Justin Trudeau va merge, după şederea sa la Havana, într-o vizită în Argentina, condusă de preşedintele de centru-dreapta Mauricio Macri, în drumul său spre Peru pentru a participa la reuniunea liderilor de Cooperare Economică Asia-Pacific.

"Cuba şi Argentina sunt doi dintre cei mai apropiaţi parteneri în emisferă", a transmis Trudeau într-o declaraţie. "Aştept cu nerăbdare să lucrez cu preşedintele Castro şi preşedintele Macri pentru a stimula mai mult comerţul şi investiţiile cu Canada, pentru a dezvolta clasa de mijloc şi pentru a favoriza legături interpersonale mai strânse în beneficiul tuturor cetăţenilor noştri".

Canada şi Mexic au fost singurele două naţiuni din cele două Americi care au păstrat legături cu Cuba după revoluţia din 1959, iar comerţul, turismul şi investiţiile din cele două ţări au completat unele lacune din embargoul SUA.

Cuba şi Canada comercializează mărfuri în valoare de peste un miliard de dolari pe an, iar companiile canadiene au investiţii semnificative în Cuba în minerit, energie, petrol şi gaze naturale, agro-business şi turism.

Multe ţări se grăbesc să-şi reînnoiască relaţiile cu Cuba după destinderea cu Statele Unite, în speranţa de a captura o cotă de afaceri cubaneză.

Mai mulţi lideri străini, inclusiv preşedintele iranian şi prim-ministrul japonez au vizitat insula în ultimele luni, întâlnindu-se cu Raul şi Fidel Castro.

Nu este încă sigur dacă Trudeau se va întâlni cu Fidel, în vârstă de 90 de ani, care a devenit prieten cu tatăl său şi a fost un purtător onorific al coşciugului la înmormântarea sa din Montreal, în 2000.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite