Posibile cauze ale prăbușirii elicopterului în care se afla președintele Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea ar fi jucat un rol cheie în prăbușirea elicopterului care l-a ucis pe președintele Iranului Ebrahim Raisi, a declarat analistul militar CNN Cedric Leighton.

FOTO EPA
FOTO EPA

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipe de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, informează Reuters.

Erau nori joși și temperaturi mai scăzute decât media în regiunea de nord-vest a Iranului în momentul în care elicopterul care îl transporta pe președintele Ebrahim Raisi și alte opt persoane s-a prăbușit duminică.

Deși este dificil să se obțină date meteo fiabile în zonele înalte ale țării, Tabriz, cel mai apropiat oraș important de locul accidentului și destinația prevăzută a elicopterului, a înregistrat temperaturi sub medie, cu un minim de 9,2 grade Celsius (48 de grade Fahrenheit) în jurul orei prăbușirii.

Elicopterul s-a izbit de un vârf de munte

Echipele de salvare au luptat toată noaptea împotriva viscolului și a terenului dificil pentru a ajunge la epavă în primele ore ale zilei de luni.

Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbușit duminică, în care se aflau Raisi și ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, a fost găsită luni dimineața devreme, după o căutare complicată, în condiții de viscol.

Televiziunea de stat a anunțat că imaginile de la fața locului arată că elicopterul s-a izbit de un vârf de munte, deși nu a existat niciun cuvânt oficial cu privire la cauza prăbușirii.

Resturile elicopterului, descoperite de o dronă turcă Bayraktar

O dronă turcească Bayraktar a descoperit o sursă de căldură, care au fost identificate drept fragmente ale elicopterului prăbușit al președintelui iranian Ebrahim Raisi, a informat agenția de știri Anadolu.

Turcia a transmis autorităților iraniene coordonatele presupusului loc al prăbușirii.

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), generalul-locotenent Hossein Salami, a confirmat apoi că locul prăbușirii este cel indicat de dronă, potrivit Press TV.

Conform agenției de stat iraniene IRNA, sursa de căldură se află în apropierea satului Tavil, la 30 km de granița cu Azerbaidjanul. Salvatorii au ajuns deja spre locul descoperit, relatează IRIB. Până luni dimineață la 7:30, ora Iranului, fus orar care este cu o jumătate de oră mai devreme decât ora României, nu a fost descoperit niciun supraviețuitor.

„Odată cu descoperirea locului prăbușirii, nu au fost detectate semne de viață printre pasagerii elicopterului”, a declarat șeful Semilunii Roșii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat.

Elicopterul în care se afla președintele Raisi era un model fabricat în Statele Unite și care nu a mai putut fi importat în Iran după 1979. Vremea ar fi jucat un rol cheie în prăbușirea elicopterului în care au murit președintele Iranului Ebrahim Raisi, a declarat analistul militar Cedric Leighton pentru CNN.

„Ai ceață, ai ploaie, ai temperaturi scăzute”, a spus Leighton. „Cu temperaturi sub 10 grade Celsius, există posibilitatea la altitudini mai mari ca rotorul să înghețe. Există o posibilitate de defecțiune a motorului”, a afirmat el. Leighton a adăugat că întreținerea aeronavei ar fi jucat, de asemenea, un rol, în contextul în care, sub impactul sancțiunilor, Iranul a folosit echipamente vechi pentru a-și transporta liderii la nivel înalt. Agenția de presă de stat IRNA spune că la bord se aflau și ayatollahul Mohammad Ali Al-e Hashem, imamul pentru rugăciunile de vineri din orașul Tabriz, și generalul Malek Rahmati, guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est. Comandantul unității de protecție a președintelui, Sardar Seyed Mehdi Mousavi, a ,urit și el, la fel ca și un număr de gărzi de corp și echipajul elicopterului.

Președintel Ebrahim Raisi era văzut drept potențial succesor al ayatollahului Ali Khamenei. Decesul subit a președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter de duminică a răsturnat speculațiile tot mai mari despre cine îl va înlocui în cele din urmă pe liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani, a cărui sănătate a fost mult timp în centrul unui interes intens.

Soarta tragică a președintelui de linie dură al Iranului nu este de așteptat să perturbe direcția politicii iraniene sau să zguduie Republica Islamică în vreun fel.

Dar va testa un sistem în care cei din linia dura conservatoare domină acum toate ramurile puterii, atât alese, cât și nealeși.

Oponenții săi vor saluta ieșirea unui fost procuror acuzat de un rol decisiv în execuția în masă a deținuților politici din anii 1980, pe care a negat-o; ei vor spera ca sfârșitul domniei lui va grăbi sfârșitul acestui regim.

Pentru conservatorii iranieni, înmormântarea de stat va fi o ocazie plină de emoție; va fi, de asemenea, o oportunitate de a începe să-și transmită semnalele de continuitate.

O altă funcție critică care trebuie ocupată este scaunul deținut de acest cleric de rang mediu în Adunarea Experților, organism împuternicit să aleagă noul lider .

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite