Politico: Iranul a făcut planuri pentru asasinarea ambasadoarei SUA în Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lana Marks FOTO EPA-EFE
Lana Marks FOTO EPA-EFE

Guvernul iranian analizează ideea de a o asasina pe ambasadoarea SUA în Africa de Sud, Lana Marks, scrie Politico, citând un oficial guvernamental de la Washington informat cu rapoarte în acest sens ale serviciilor secrete americane.

Informaţiile cu privire la ideea asasinării Lanei Marks au apărut în contextul încercărilor Iranului de a riposta la uciderea generalului său Qassem Soleimani la ordinul preşedintelui american Donald Trump. Fostul comandant al Forţelor Quds, corpul însărcinat cu operaţiunile în străinătate ale Gărzilor Revoluţionare, unitatea de elită a regimului de la Teheran, a fost ucis de o dronă americană în Irak, la începutul lui ianuarie.

Conform Politico, citat de Agerpres, oficialii americani ştiu încă din primăvară despre o ameninţare generală la adresa ambasadoarei în Africa de Sud, Lana Marks. Informaţiile recente obţinute pe surse secrete arată că iranienii pregătesc un atentat, iar ambasada lor la Pretoria este implicată în aceste eforturi. Atentattul asupra diplomatei este doar una din opţiunile luate în considerare de Iran.

Marks a fost anunţată despre posibilul atentat, spune sursa Politico.

Comunitatea americană de informaţii nu este sigură de ce ar fi ambasadoarea în Africa de Sud o ţintă pentru Iran. Este posibil ca iranienii să fi luat în considerare prietenia ei veche cu Donald Trump, crede oficialul de la Washington. De asemenea, ambasadoarea ar putea fi o ţintă mai uşoară decât colegii ei din alte părţi ale lumii, cum ar fi Europa de Vest, unde SUA au relaţii mai strânse cu poliţia şi serviciile de informaţii.

Lana Marks, în vârstă de 66 de ani, născută în Africa de Sud, a depus jurământul ca ambasadoare în octombrie anul trecut. Ea îl cunoaşte pe Trump de peste 20 de ani şi a fost membră a clubului acestuia Mar-a-Lago din Florida.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite