Phiona Mutesi, şahista din Uganda care inspiră o viitoare producţie Disney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă a crescut într-una dintre ţările lumii a treia, lipsindu-i educaţia şi cunoştinţele elementare de citire şi de scriere, chiar dacă în copilărie umbla să fure mâncare pentru mama şi pentru fratele său, Phiona Mutesi s-a întâlnit, printr-o şansă rară, cu şahul. Sportul minţii a transformat-o nu doar într-o jucătoare de renume internaţional, cât şi într-un subiect de roman şi de viitoare producţie cinematografică Disney.

Phiona a crescut fără tată, acesta murind de SIDA când fata era încă foarte mică. Pentru că nu se cunoaşte cu precizie data naşterii ei, Phiona ar putea să aibă fie 16, fie doar 15 ani.

„Am trăit o viaţă grea, am dormit pe străzi şi nu aveam ce să mănânc. Atunci m-am gândit prima dată să fur o porţie de terci, de undeva. Credeam că viaţa pe care o duceam eu era la fel cu a tuturor oamenilor” a mărturisit Phiona într-un interviu acordat postului CNN.

Robert Katende, refugiat ca urmare a războiului civil din Uganda, a iniţiat un program de şah în Katwe, o zonă a oraşului Kampala, capitala Ugandei.

„Şahul te învaţă cum să evaluezi, cum să iei decizii, să anticipezi mişcările adversarului şi să rezolvi probleme. Ai în faţă toate provocările şi oportunităţile, iar cea mai mare dintre ele este să nu te laşi bătut. Disciplina şi răbdarea sunt doar două dintre calităţile de care ai nevoie, în viaţă, şi pe care şahul ţi le dezvoltă. În şah, nu contează de unde vii, ci doar unde aşezi piesele”, a explicat antrenorul Katende.

Mutesi nu a devenit, peste noapte, o şahistă valoroasă, însă aptitudinile sale au fost evidente, în 2005, când a început să practice sportul. Katende i-a apreciat talentul ieşit din comun, încurajând-o pe adolescentă să joace cât mai mult şah, ceea ce fata a şi făcut.

„A durat cam un an să devin foarte bună”, afirmă Phiona, care s-a antrenat de atunci, cu regularitate, străbătând mai bine de şase kilometri, în fiecare zi, ca să se poată antrena dar şi ca să obţină mâncarea necesară.

Nu după foarte mult timp, Phiona şi-a dat seama că reuşea să câştige jocurile cu elevii avansaţi, din program.

Phiona Mutesi şi familia ei au suportat critici dure din partea populaţiei Ugandei, oamenii considerând şahul drept un sport al albilor, care nu se potrivea unei fete ca Phiona. Totuşi, în mahalaua în care locuia, prea puţini oameni ştiau ce reprezintă jocul de şah, de aceea situaţia nu s-a complicat peste măsură, a mai declarat Phiona, pentru CNN.

Câţiva ani mai târziu, Mutesi reprezenta Uganda în turneele internaţionale, în 2009 a călătorit în Sudan iar în 2010, a zburat în Siberia. Anul acesta, Phiona a jucat la Istanbul.

În prezent, tânăra este considerată prima persoană de sex feminin jucătoare de şah, din Uganda, care a obţinut titluri internaţionale, dar îşi doreşte să înveţe şi să câştige cât mai multe premii.

Pe lângă pasiunea sa pentru şah, despre care spune că i-a oferit speranţă, Phiona şi-a propus să aibă o carieră în medicină, fără să abandoneze însă visele de campioană. Învaţă să scrie şi să citească, formându-se din punct de vedere educaţional, în urma unei burse primite prin programul Sports Outreach.

Şahul ar putea să fie paşaportul Phionei către o viaţă diferită, mai bună, în special datorită unui proiect care a început să prindă contur: Disney a obţinut drepturile realizării filmului „The Queen of Katwe”, inspirat din viaţa şahistei.

Phiona se declară fericită: „Nu am sperat să se întâmple aşa ceva, vreodată, să ajung eu să fiu un om care să îi încurajeze şi să îi inspire pe alţii, iar ei să înceapă să joace şah.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite