Pena Nieto, președintele Mexicului acuzat de fraudă electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    Pena Nieto FOTO: blogs.cfr.org
Pena Nieto FOTO: blogs.cfr.org

Locuitorii Mexicului au ales să readucă la putere vechiul partid, cândva dominant,  prin alegerea lui Enrique Pena Nieto în funcția de președinte.

Potrivit relatărilor Voice of America, Pena Nieto a câștigat alegerile în Mexic, obținând 38% din totalul voturilor, în timp ce contracandidatul său, Andres Manuel Lopez Obrador, doar 31%.

Însă, rivalul noului șef de stat consideră că alegerile au fost câștigate fraudulos, ceea ce „este de neacceptat”. Partidul de stânga al lui Obrador va decide dacă va contesta sau nu rezultatul alegerilor după terminarea numărătorii voturilor.

Acesta acuză Partidul Revoluționar Instituțional (PRI), condus de Pena Nieto, de cumpărarea voturilor. Presa din Mexic, după spusele lui Obrador, este politizată și a contribuit decisiv la mascarea fraudei electorale.

Obrador spune că va contesta rezultatele odată ce numărarea tuturor voturilor, dar nu specifică dacă va instiga masele la proteste stradale, similare cu cele pe care le-a condus în 2006, când a pierdut la mustață alegerile în fața fostului președinte Felipe Calderon.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, l-a sunat pe Pena Nieto să-l felicite și să-i ofere sprijinul SUA în atingerea obiectivelor comune.

Nieto promite înăsprirea măsurilor împotriva traficanților de droguri

Noul președinte al Mexicului  le-a spus suporterilor săi că populația Mexicului a votat pentru o schimbare de direcție și a promis că va menține presiunea asupra cartelurilor de droguri. Conform spuselor sale, lupta împotriva criminalității va continua cu o nouă strategie de reducere a violenței pentru o mai bună protecție a mexicanilor.
                                                                                  
PRI a condus Mexicul din 1971 până în 2000, când mexicanii au votat cu Partidul Național de Acțiune (PAN) și pe candidatul acestuia, Vicente Fox. Felipe Calderon provine din aceeași formațiune politică. Mandatul său a fost afectat de stagnarea economică și de creșterea violenței generată de traficul de stupefiante.

Calderon a implicat forțele militare în lupta împotriva cartelurilor de droguri la scurt timp după ce a preluat mandatul, în 2006. Mai mult de 50.000 de oameni au fost uciși. Candidatul PAN la alegerile din acest an, Josefina Vazquez Mota, a terminat al treilea.
                                        

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite