Pedeapsă reconfirmată pentru bloggerul saudit care a insultat islamul: 1.000 de lovituri de bici şi 10 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă din Arabia Saudită menţine pedeapsa de 1.000 de lovituri de bici şi 10 ani de închisoarea pentru bloggerul Raif Badawi, în ciuda apelurilor internaţionale, informează BBC.

Soţia bloggerului saudit Raif Badawi a declarat pentru BBC, după ce pedeapsa acestuia a fost reconfirmată, că se teme că loviturile vor fi reluate vinerea aceasta. Badawi a fost arestat în 2012 pentru că „a insultat islamul cu ajutorul mijloacelor electronice“.

Autorităţile saudite au transmis spre revizuire cazul lui Badawi, din cauza protestelor internaţionale, după ce prima rundă de lovituri de bici fusese aplicată în ianuarie. Timp de patru ani, Badawi a condus Reţeaua Liberală Saudită, forum care încuraja dezbaterile online privind probleme religioase şi politice.

Ensaf Haidar, soţia lui Raif, spune că avea speranţe mari că soţul ei va fi eliberat. În schimb, bloggerul era mai puţi optimist. Atunci când au vorbit ultima oară, în urmă cu trei zile, el i-a transmis să nu-l aştepte acasă în viitorul apropiat. Ensaf a solicitat ţărilor şi grupărilor pentru drepturile omului care au făcut campanie pentru eliberarea soţului ei să se mobilizeze încă o dată.

Badawi a primit primele 50 de lovituri de bici, din cele 1.000 la care este condamnat, în luna ianuarie, însă pedepsele ulterioare au fost amânate din motive de sănătate. Un video filmat destul de prost calitativ îl arată pe Badawi cum este biciuit de un membru al forţelor de securitate.

Imaginile au iscat proteste la nivel internaţional, care se repetau în fiecare vineri, zi programată pentru biciuirea bloggerului. În martie, regatul şi-a exprimat „surpriza şi exasperare“ la adresa criticilor internaţionale.

Atunci, Ministerul de Externe saudit a emis un comunicat prin care spunea că respinge amestecul altora în problemele interne ale ţării. 

Arabia Saudită are în vigoare o versiune strictă a legii islamice şi nu tolerează disidenţa politică. Regatul are una dintre cele mai mari rate ale activităţii pe reţelele sociale, conchide BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite