Patru morţi şi alte 64 de persoane au fost date dispărute, în urma alunecărilor masive de teren din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA - EFE
Foto: EPA - EFE

Patru persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 64 erau căutate în urma unui torent uriaş de noroi care a devastat totul în cale, sâmbătă, în oraşul de coastă Atami, din centrul Japoniei.

Potrivit autorităţilor, operaţiunile de salvare şi curăţare urmează să fie reluate marţi, la ora locală 6.00 (marţi, 0.00, ora României), relatează AFP, preluat de News.ro.

Pompieri, poliţişti şi militari din cadrul Forţei japoneze de autoapărare au recurs la stâlpi specali şi escavatoare pentru a intra în noroi şi a degaja adevătaţi munţi de dărămâturi, într-o căutare tot mai disperată după eventuali supravueţuitori. Patru corpuri au fost găsite, însă autorităile locale nu aveau în continuare veşti de la zeci de persoane care locuiau în sectorul sinistrat înaintea catastrofei.

„În prezent, cel puţin 64 de persoane sunt în continuare căutate”, a declarat AFP Yuta Hara, un purtător de cuvţnt al agenţiei de gestionarea catastrofelor, la Atami.

O listă cu numele acestor persoane a fost publicată, în speranţa obţinerii unor informaţii despre aceste persoane.

Sursa citată a menţionat că există posibilitatea ca unele dintre ele să nu mai locuiască în sector de ceva vreme şi să aibă numele înscrise în registre rezideniaţe locale. 

„Guvernul naţional, în colaborare cu autorităţile muncipale, va verifica (câte) persoane sunt date dispărute”, a anunţat luni premierul Yoshihide Suga, precizând că salvatorii vor face tot ceea ce pot pentru a salva cât mai mute persoane posibil, cât mai rapid posibil.

Aproximativ 130 de case şi alte clădiri au fost distruse sau avariate de torentul uriaş de noroi, care a „mărurat” o zonă rezidenţială la Atami sâmbătă, lăsând în urmă un peisaj dezolant, cu case sparte, maşini răsturnate şi grămezi de dărâmături într-o mlaştină uriaşă.

La Atami, o staţiune balneară pe un versant, situată la aproximativ 90 de kilometri vest de Tokyo, nivelul ploii a atins vineri şi sâmbătă 313 milimetri în 48 de ore, în contextul în care înregistrează 242 de milimetri de ploaie în iulie.

Precipitaţii puternice urmau să continue luni în departamentul Shizuoka, unde se află Atami, dar şi în alte locuri din Japonia, potrivit agenţiei meteorologice naţionale nipone, care avertizează că ar putea avea loc alte alunecări de teren.

În total 35.700 de persoane erau vizate luni în Japonia de consemne de evacuare - neobligatorie -, în principal în departamentul Shizuoka.

O mare parte a Japoniei se află în prezent în plin sezon ploios, iar adesea au loc inundaţii şi alunecări de teren.

Potrivit unor cercetători, acest fenomen este accentuat de modificările climatice, întrucât o atmosferă mai caldă reţine mai multă apă şi creşte riscul şi intensitatea unor precipitaţii extreme.

Arhipelagul nipon se confruntă tot mai mult, în ultimii ani, cu inundaţii-record şi alunecări de teren, adesea cu un bilanţ sângeros.

La începutul lui 2018, revărsările puternice din vestul Japoniei s-au soldat cu peste 200 de morţi. Doi ani mai târziu, în acelaşi sezon, inundaţii-record în sud-vestul Japoniei s-au soldat cu 80 de morţi şi dispăruţi.

Citeşte şi:  Imagini dramatice în Japonia. Salvatorii au îndepărtat noroiul cu buldozerul pentru a căuta supravieţuitori

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite