Partidul israelian Kadima se alătură Guvernului Netanyahu, care renunţă la alegerile anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Kadima a semnat un acord de coaliţie cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi se va alătura Guvernului său, a anunţat postul de radio public israelian, transmite AFP.

Acest acord surpriză a fost concluzionat după ce Knesset-ul votase deja un proiect de lege a dizolvării Camerei în primă lectură pregătindu-se să voteze în a doua şi a treia lectură.

Acest proiect devine astfel inutil.
În virtutea acestui acord considerat de uniune naţională, Netanyahu renunţă la alegerile legislative anticipate iar liderul Kadima, Shaul Mofaz, devine vicepremier şi ministru fără portofoliu al noului Cabinet, a precizat postul de radio.

Alegerile legislative trebuie să aibă loc în mod normal în octombrie 2013, informează Mediafax.

Detaliile acestui acord urmează să fie finalizate, a precizat postul de radio.

Netanyahu şi Mofaz sunt în special de acord că o nouă legislaţie mai egalitară va înlocui până în vară legea Tal care permite evreilor ortodocşi să fie scutiţi de serviciul militar.

Luni dimineaţă, Netanyahu a confirmat în timpul sedinţei săptămânale a consiliului de miniştri că susţine organizarea alegerilor anticipate la 4 septembrie.

În seara precedentă, Netanyahu îşi dezvăluise discret jocul declarând că susţine formarea în urma alegerilor a "unui guvern pe cât de mare posibil pentru a asigura viitorul Israelului".

Aceasta a pretextat un început de instabilitate politică pentru a convoca alegeri anticipate, subliniind că este preferabilă organizarea "unei campanii electorale de patru luni pentru a asigura stabilitatea politică" a Israelului.

Aproape jumătate (48%) dintre israelieni îl consideră pe Netanyahu ca fiind cel mai bun candidat la propria succesiune, conform unui sondaj recent publicat de cotidianul Haaretz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite