Parlamentul turc a adoptat o lege controversată care limitează consumul de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzarea de alcool va fi interzisă pe timpul nopţii în turcia
Vânzarea de alcool va fi interzisă pe timpul nopţii în turcia

Parlamentul turc a adoptat vineri un proiect de lege care restrânge consumul, vânzarea şi publicitatea pentru băuturi alcoolice, denunţat de opoziţie ca fiind un atentat la libertăţile individuale.

În urma unei proceduri de o rapiditate rară şi a unor dezbateri foarte agitate, acest text pe cât de strict pe atât de controversat, prezentat de Partidul pentru justiţie şi dezvoltare (AKP), a fost votat în noaptea de joi spre vineri de către o majoritate de deputaţi, în numele protejării sănătăţii populaţiei.

Conform acestei legi, vânzarea de alcool este interzisă în toate magazinele între orele 22.00 şi 6.00 dimineaţa, precum şi în mod permanent în preajma instituţilor şcolare şi a moscheilor. Mesaje amintind pericolele alcoolului sunt de acum obligatorii pentru toate băuturile de acest tip.

De asemenea, sponsorizarea unor evenimente sportive sau de alt fel de către producători de băuturi alcoolice este interzisă, ca şi prezenţa imaginilor ce incită la consumul de alcool în filmele de cinema, serialele de televiziune şi videoclipuri.

Textul întăreşte în cele din urmă măsurile luate în cazul conducerii unui autoturism sub influenţa alcoolului, prevăzând o amendă de 700 de lire turceşti şi o suspendare de şase luni a permisului de conducere al oricărui conducător auto care prezintă o rata a alcoolemiei mai mare de 0,05 la sută. Cei a căror alcoolemie trece de 0,1 la sută sunt pasibili de o pedeapsă de doi ani de închisoare.

În cursul dezbaterilor parlamentare, opoziţia laică a denunţat puternic o lege draconică care îi permite regimului să reglementeze comportamentul privat al populaţiei şi care islamizează societatea turcă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite