Părinții și fratele Mahsei Amini nu au fost lăsați să îi ridice premiul Saharov, acordat postum. „Li s-a interzis să se îmbarce”

0
Publicat:

Părinții și fratele Mahsei Amini, tânăra iraniană de origine kurdă care a murit anul trecut, nu au fost lăsați să îi ridice premiul Saharov, acordat postum în Franța, întrucât autoritățile iraniene le-au impus o interdicție de a părăsi țara. Anunțul a fost făcut sâmbătă, de către avocatul lor din Franța, pentru AFP.

Mahsa Amini FOTO Arhivă
Mahsa Amini FOTO Arhivă

În ciuda faptului că aveau vize valabile pentru a călători în Franța și a primi prestigiosul premiu al Parlamentului European, familia Amini a fost împiedicată să părăsească teritoriul iranian.

„Li s-a interzis să se îmbarce pentru zborul care urma să-i ducă în Franța pentru decernarea Premiului Saharov și să părăsească teritoriul ieri la miezul nopții (vineri spre sâmbătă - n.r.), deși aveau viză”, a declarat avocatul Chirinne Ardakani pentru AFP, adăugând că pașapoartele le-au fost confiscate.

Premiul, ridicat de avocatul familiei

În ciuda acestor obstacole, avocatul lor, Saleh Nikbakht, a ajuns la Paris pentru a primi premiul în numele familiei.

Premiul Saharov, cea mai înaltă distincție a Uniunii Europene pentru drepturile omului, i-a fost acordat tinerei Mahsa Amini și mișcării „Femeie, Viață, Libertate”, reprimată brutal de guvernul iranian.

Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost ucisă la sediul poliției în septembrie 2022, la doar trei zile după ce a fost arestată sub acuzația că nu purta corespunzător vălul islamic. Moartea ei a provocat ample proteste împotriva liderilor politici și religioși iranieni, iar represiunea care a urmat a dus la sute de decese și mii de arestări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite