Papa Francisc şi-a cerut iertare pentru „răul făcut” în şcolile catolice din Canada, care au făcut mii de victime printre copiii indieni

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Papa Francisc şi-a cerut, luni, „iertare pentru răul” făcut timp de decenii în şcolile catolice din Canada, în care au fost înscrişi numeroşi copii indigeni, informează AFP, conform Agerpres.

„Sunt profund întristat. Vă cer iertare", a afirmat Papa Francisc la Maskwacis, un oraş situat în vestul Canadei. Amintind „răni încă deschise", Suveranul Pontif a recunoscut responsabilitatea unor reprezentanţi ai Bisericii Catolice în acel sistem de învăţământ în cadrul căruia „copiii au suferit abuzuri fizice şi verbale, psihologice şi spirituale". 

După ce s-a rugat în cimitirul din Maskwacis, liderul de la Vatican şi-a cerut iertare de trei ori, „cu ruşine şi claritate", în timpul primului discurs rostit în vecinătatea fostei şcoli catolice din Erineskin, în prezenţa unui grup de supravieţuitori şi de membri ai comunităţilor autohtone. 

„Politicile de asimilare au dus la marginalizarea sistematică a populaţiilor indigene”, a mai adăugat Papa Francisc, care a deplâns faptul că „numeroşi creştini au susţinut mentalitatea colonizatoare a marilor puteri", care „i-au asuprit" pe indigeni. 

Capitolul „şcolilor rezidenţiale” pentru copiii indigeni a făcut cel puţin 6.000 de victime între sfârşitul secolului al XIX-lea şi anii 1990 şi a realizat un traumatism social care a afectat mai multe generaţii. 

Guvernul canadian, care a plătit despăgubiri în valoare de miliarde de dolari familiilor foştilor elevi indigeni, a prezentat scuze oficiale în urmă cu 14 ani pentru înfiinţarea acestor şcoli, care au fost create „pentru uciderea indianului din inima copilului". 

De asemenea, Biserica Anglicană a acţionat în aceeaşi manieră. Însă, Biserica Catolică, care se afla la  conducerea a peste 60% din totalul acelor şcoli, a refuzat o perioadă lungă de timp să-şi prezinte scuzele. 

Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat, luni, în vecinătatea fostei şcoli din Ermineskin, una dintre cele mai mari din Canada, deschisă între 1895-1975.  

„Este o zi excepţională, o zi istorică", a afirmat Vernon Saddleback, liderul Naţiunii Samson Cree într-o conferinţă de presă, declarându-se „recunoscător" pentru organizarea evenimentului. 

George Arcand Jr., liderul Confederaţiei Primelor Naţiuni Canadiene din Tratatul Nr. 6, a afirmat că scuzele prezentate de Papa Francisc reprezintă „o primă etapă”, însă „mai sunt încă multe lucruri de făcut". 

„Am suferit o mare durere. Însă a sosit vremea să iertăm şi să colaborăm cu Biserica Catolică pentru viitorul comunităţii noastre", a afirmat André Carrier, şeful Federaţiei Metişilor din Manitoba. 

Suveranul Pontif s-a deplasat, luni după-amiaza, „în calitate de prieten”, la biserica restaurată Sacré-Coeur a Primelor Naţiuni din Edmonton, unde a amintit încă o dată de tema „reconcilierii". 

„Nimeni nu poate să şteargă demnitatea furată, răul făcut, încrederea trădată. Şi chiar ruşinea noastră a tuturor, a celor credincioşi, nu trebuie să fie ştearsă niciodată", a afirmat liderul de la Vatican. 

Premierul canadian Justin Trudeau a fost prezent şi el la Maskwacis, iar la sfârşitul zilei de luni a subliniat nevoia de reconciliere, despre care a afirmat că reprezintă „o chestiune care îi priveşte pe toţi canadienii". 

„Nimeni nu trebuie să uite ceea ce s-a întâmplat în acele internate şcolare şi trebuie să veghem cu toţii ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciodată", a afirmat Justin Trudeau, cerându-le canadienilor „să dea dovadă de deschidere, ascultare şi împărtăşire".

Suveranul Pontif şi-a cerut iertare pentru prima dată din partea Vaticanului, în luna aprilie, pentru rolul pe care Biserica Catolică l-a jucat în 130 de internate şcolare canadiene, unde circa 150.000 de copii indigeni au fost înscrişi forţat, despărţiţi de familiile lor, de limba maternă şi de cultură, ajungând victime ale violenţei fizice, psihologice şi sexuale. 

În anul 2021 au fost descoperite peste 1.300 de morminte anonime în apropierea internatelor şcolare. 

Papa Francisc va oficia o slujbă, marţi, pe un stadion din Edmonotn şi se va îndrepta apoi spre Lacul Sainte-Anne, locul în care se petrece un important pelerinaj anual. Miercuri, liderul de la Vatican va merge în Quebec, înaintea vizitei de vineri în oraşul Iqaluit. 

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite