Papa Francisc, la primul contact cu administraţia Biden: Suveranul Pontif l-a primit pe Antony Blinken

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc primindu-l pe Antony Blinken la Vatican FOTO EPA-EFE
Papa Francisc primindu-l pe Antony Blinken la Vatican FOTO EPA-EFE

Papa Francisc l-a primit luni, la Vatican, pe secretarul de stat american Antony Blinken. Este vorba de prima sa întâlnire de nivel înalt cu un reprezentant al administraţiei Biden.

Această întâlnire ar trebui să semnifice o apropiere diplomatică între Vatican şi Casa Albă după schimburile uneori tensionate sub administraţia Trump, relatează AFP.

Ea intervine totodată în contextul unei dispute în rândul conferinţei episcopale americane, care reflectează la privarea de euharistie (un rit esenţial în catolicism) în cazul responsabililor politici care susţin avortul, aşa cum este şi preşedintelui Joe Biden, un catolic practicant.

La 18 iunie, conferinţa episcopilor catolici americani (USCCB) a votat cu o largă majoritate o propunere în acest sens, dar o dicizie finală este aşteptată în noiembrie anul acesta.

Antony Blinken, evreu de origine şi căsătorit cu o catolică, a sosit la Vatican luni dimineaţă şi s-a întâlnit iniţial cu cardinalul Pietro Parolin şi cu arhiepiscopul Paul Gallagher, responsabil de relaţiile internaţionale. Şeful diplomaţiei americane a fost primit apoi de Papa Francisc. Întrevederea a durat 40 de minute.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, întâlnirea a avut loc într-un „climat cordial”, iar liderul Bisericii Catolice a vorbit cu acest prilej despre vizita sa în SUA în 2015 şi şi-a exprimat „afecţiunea şi atenţia faţă de poporul american”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite