Papa Francisc, despre abuzurile asupra copiilor din şcolile catolice din Canada: „Am primit durerea lor ca pe o palmă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Filippo MONTEFORTE / AFP (Arhivă)
FOTO Filippo MONTEFORTE / AFP (Arhivă)

Suveranul Pontif a afirmat, miercuri, că a simţit ca „o palmă peste faţă” mărturisirile victimelor violenţelor din „şcolile rezidenţiale” pentru copiii indigeni din Canada conduse de Biserica Romano-Catolică şi de alte biserici creştine, în timpul călătoriei sale în aceasta ţară în urmă cu o săptămână, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Papa Francisc a revenit, sâmbătă, la Vatican după călătoria de şase zile în Canada în care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai populaţiilor indigene, precum Primele Naţiuni, Metişi şi Inuiţi, cărora le-a cerut iertare pentru „răul” săvârşit în şcolile rezidenţiale, întemeiate de guvernele din acea perioadă, care au fost administrate, în special, de Biserica Catolică. 

„Vă asigur că în timpul acestor întâlniri, în special în ultima, am primit durerea acestor oameni ca pe o palmă", a afirmat papa Francisc în timpul audienţei generale săptămânale de la Vatican. 

Să auzi „persoane în vârstă care au pierdut copii, care nu ştiu unde sunt” a fost „un moment dureros", a mai adăugat liderul Bisericii Catolice. 

Suveranul Pontif şi-a finalizat călătoria în Canada, vineri, la Iqaluit, capitala statului canadian Nunavut, unde şi-a exprimat din nou părerea de rău cu privire la violenţele din cele 139 de internate şcolare canadiene, unde au fost trimişi aproximativ 150.000 de copii indigeni între sfârşitul secolului al XIX-lea şi anii 1990. 

Mulţi dintre aceştia au fost înfometaţi, abuzaţi fizic şi sexual în cadrul unui sistem care avea ca obiectiv adaptarea şi convertirea copiilor indigeni la societatea creştină, pe care Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Canada l-a numit un „genocid cultural”

În anul 2021 au fost descoperite peste 1.300 de morminte anonime în apropierea internatelor şcolare. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite