Palestinienii eliberați din închisorile israeliene acuză că au fost abuzați, loviți și amenințați. Unii reclamă că gardienii ar fi urinat pe ei în celule VIDEO

0
Publicat:

Palestinieni eliberați din închisorile israeliene afirmă că gardienii au comis abuzuri și pedepse colective în săptămânile următoare atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Aceștia au descris cum au fost loviți cu bastoane, au fost atacați de câini și li s-au confiscat hainele, , mâncarea și păturile.

Unul dintre prizonieri reclamă că gardienii i-au rupt mâinile
Unul dintre prizonieri reclamă că gardienii i-au rupt mâinile FOTO captură video BBC

O deținută a declarat că a fost amenințată cu violul și că gardienii au folosit de două ori gaze lacrimogene împotriva deținuților în celule.

BBC a stat de vorbă cu șase persoane, toate afirmând că au fost bătute înainte de a fi eliberate din închisoare.

Societatea Palestiniană a Prizonierilor susține că unii gardieni ar fi urinat pe deținuții încătușați. De asemenea, se afirmă că șase prizonieri au murit în detenția israeliană în ultimele șapte săptămâni. Israelul afirmă că toți prizonierii sunt deținuți conform legii.

Mohammed Nazzal, în vârstă de 18 ani, a fost unul dintre cei eliberați de Israel în această săptămână, în schimbul femeilor și copiilor israelieni ținuți ostatici de Hamas în Gaza. Acesta a fost ținut în custodie în închisoarea Nafha fără să fie acuzat, din august și spune că nu știe de ce a fost arestat.

Mohammed a spus că în urmă cu 10 zile gardienii închisorii israeliene au intrat în celula lui cu un microfon și un difuzor, încercând să provoace deținuții prin aplauze și strigarea numelor lor. "Când au văzut că nu reacționăm", spune el, "au început să ne bată".

"M-au aranjat astfel încât prizonierii în vârstă erau puși în spate și tinerii în față. M-au luat și au început să mă bată. Încercam să-mi protejez capul, iar ei încercau să-mi rupă picioarele și mâinile."

Medicii palestinieni din Ramallah care l-au examinat pe Mohammed au dat publicității radiografii, iar medici din Marea Britanie au confirmat că acestea arată fracturi la ambele mâini, scrie BBC.

"La început, mă durea", spune el. "Apoi, după un timp, am știut că sunt rupte, așa că am încetat să le folosesc. Le-am folosit doar când mergeam la toaletă."

El spune că ceilalți prizonieri l-au ajutat să mănânce, să bea și să folosească baia, și că nu a cerut ajutor medical gardienilor de teamă că va fi bătut din nou.

Serviciul de Închisori din Israel a contestat povestea lui Mohammed, spunând că acesta a fost examinat de un medic înainte de a părăsi închisoarea, fără a i se diagnostica vreo problemă medicală.

Serviciul de închisori a mai publicat și un videoclip cu adolescentul părăsind închisoarea și urcând într-un autobuz al Crucii Roșii înainte de eliberare, care, spun israelienii, demonstrează că afirmațiile sale sunt false.

Mohammed a mai spus că primul tratament medical pe care l-a primit a fost în acel autobuz al Crucii Roșii. Un raport medical de la un spital din Ramallah, din ziua în care a ajuns acasă, a recomandat că ar putea fi necesară montarea unei plăci, dacă fracturile nu se vindecă de la sine.

"Discutăm direct cu autoritățile de detenție dacă avem vreo preocupare cu privire la starea medicală a deținuților. Datorită acestui dialog, nu vorbim public despre cazuri individuale", a declarat Crucea Roșie.

Cei eliberați spun că după 7 octombrie comportamentul gardienilor s-a schimbat

Mohammed spune că comportamentul gardienilor din închisorile israeliene s-a schimbat după atacurile Hamas din 7 octombrie: gardienii i-au lovit și i-au atacat cu bastoane, descriind cum un gardian i-a călcat pe față.

"Au venit cu câinii", continuă el. "Au lăsat câinii să ne atace, apoi au început să ne bată." "Au scos saltelele, hainele, pernele și au aruncat mâncarea pe jos. Oamenii erau terifiați."

"Câinele care m-a atacat purta o botniță cu margini foarte ascuțite - botnița și ghearele lui mi-au lăsat urme pe tot corpul", îmi spune el.

Palestinienii i-au primit pe cei eliberați ca pe niște eroi FOTO
Palestinienii i-au primit pe cei eliberați ca pe niște eroi FOTO captură video X

Astfel de bătăi s-ar fi întâmplat de două ori la închisoarea Megiddo, spune el, și de mai multe ori la închisoarea Nafha.

Alți prizonieri palestinieni au descris o schimbare similară în interiorul închisorilor Israelului după atacurile Hamas, spunând că au înțeles-o ca fiind o "răzbunare".

Șeful Societății Palestiniene a Prizonierilor, Abdullah al-Zaghary, a spus că mulți prizonieri au fost martori la bătăile violente ale colegilor de celulă, iar el a auzit acuzații că gardienii ar fi urinat pe prizonierii încătușați.

Serviciul de Închisori din Israel a declarat pentru BBC că toți prizonierii erau deținuți conform legii și aveau toate drepturile de bază legal necesare.

"Nu avem cunoștință de afirmațiile pe care le-ați descris", se arată într-o declarație. "Cu toate acestea, prizonierii și deținuții au dreptul să depună o plângere care va fi examinată în totalitate de autoritățile oficiale."

Gardienii ar fi folosit gaze lacrimogene

Lama Khater, eliberată din închisoare în această săptămână, a publicat un videoclip pe rețelele sociale în care afirmă că un ofițer de informații a "amenințat-o explicit cu violul" imediat după arestarea sa de la sfârșitul lunii octombrie.

"Eram încătușată și cu ochii legați", a declarat ea unui intervievator în videoclip. "Au amenințat să mă violeze... Era clar că scopul era să mă intimideze."

Un reprezentant israelian a afirmat că aceste afirmații au fost făcute de avocatul ei și au fost negate de prizoniera însăși. Serviciul de Închisori a depus o plângere pentru incitare, a spus el.

Cu toate acestea Lama Khater a declarat pentru BBC că prizonierele - inclusiv ea - au fost amenințate cu violul și că au fost folosite gaze lacrimogene împotriva prizonierilor în dormitorul lor de la închisoarea Damon.

Societatea Palestiniană a Prizonierilor spune că a existat o creștere bruscă a numărului de decese în detenție de la atacurile din 7 octombrie, cu șase persoane murind în închisoare de atunci.

Israelul a răspuns că patru prizonieri au murit în patru date diferite în ultimele săptămâni și că serviciul de închisori nu avea cunoștință de cauzele decesului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite