Israelul eliberează 30 de deținuți palestinieni, în ajunul încheierii armistițiului

0
Publicat:

Conform unui anunț al Autorității Penitenciare Israeliene, 30 de palestinieni, inclusiv femei și minori, au fost eliberați din închisorile israeliene în noaptea de joi spre vineri. Această acțiune face parte din acordul de armistițiu încheiat între Israel și Hamas.

Israelienii au eliberat alți 30 de deținuți palestinieni
Israelienii au eliberat alți 30 de deținuți palestinieni FOTO Profimedia

Eliberarea prizonierilor a avut loc cu doar câteva ore înainte de finalizarea oficială a armistițiului. Aceasta a urmat eliberării de către Hamas a opt ostatici israelieni în Fâșia Gaza, precum și a doi ostatici cu dublă cetățenie, franco-israeliană, care au fost eliberați miercuri, potrivit Agerpres.

Qatarul, principalul mediator al armistiţiului, anunţase anterior că prizonierii palestinieni care urmau să fie eliberaţi sunt 23 de minori şi şapte femei.

De la intrarea sa în vigoare pe 24 noiembrie, acordul de armistiţiu dintre Israel şi Hamas a permis deja eliberarea a 110 ostatici, dintre care 80 de femei, copii şi tineri sub 19 ani, israelieni sau persoane cu dublă cetăţenie. De asemenea, au fost eliberaţi 240 de prizonieri palestinieni.

În plus, aproximativ 30 de străini, majoritatea thailandezi care lucrează în Israel, au fost eliberaţi în afara cadrului acestui acord. 

110 ostatici eliberați de Hamas

Cetăţenii din Uruguay, Mexic şi Rusia se numără printre cei opt ostatici israelieni eliberaţi de Hamas în a şaptea zi a armistiţiului din Gaza, a declarat vineri Qatar, mediator al acordului, informează AFP.

"Cei opt cetăţeni israelieni eliberaţi astăzi ca parte a acordului sunt doi minori şi şase femei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

Şase ostatici eliberaţi joi în Gaza au sosit în Israel, a anunţat biroul premierului israelian joi seară, după eliberarea a două femei mai devreme în cursul zilei.

De vinerea trecută, Hamas a eliberat aproximativ zece ostatici în fiecare zi, iar Israelul a eliberat de trei ori mai mulţi deţinuţi palestinieni, ca parte a unui armistiţiu care a început pe 24 noiembrie şi, teoretic, expiră vineri la 7:00 a.m. (05:00 GMT).

Aceste eliberări aduc numărul ostaticilor eliberaţi la 110.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite