FOTO Sărbătoare în Palestina: Israelul a eliberat alţi 26 de prizonieri condamnaţi pe viaţă în cadrul eforturilor de pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eliberarea a 104 prizonieri palestinieni de către israelini a reprezentat o condiţie preliminară pentru începerea negocierilor de pace. FOTO Reuters
Eliberarea a 104 prizonieri palestinieni de către israelini a reprezentat o condiţie preliminară pentru începerea negocierilor de pace. FOTO Reuters

Israel a eliberat în noaptea de marţi spre miercuri un nou grup de 26 de deţinuţi palestinieni în cadrul negocierilor în desfăşurare sub egida Statelor Unite. Cinci prizonieri au fost eliberaţi în Gaza, iar ceilalţi 21 au fost trimişi în Cisiordania.

Un grup de 21 de deţinuţi arestaţi în Cisiordania a părăsit închisoarea israeliană din Ofer, în apropiere de Ierusalim, la bordul a două microbuze cu geamuri fumurii la scurt timp după ora 01.00, transmite AFP.

Toate cele 26 de persoane fuseseră condamnate pentru crimă şi au petrecut între 19 şi 28 de ani în închisoare.  

Strigăte de bucurie s-au auzit şi mai multe petarde au explodat în cartierul palestinian vecin Beitounia. Ministrul palestinian al Prizonierilor, Issa Qaraqae, a confirmat pentru AFP că aceşti deţinuţi au fost eliberaţi.

„Sunt cu noi şi suntem în drum spre Muqata'a”, sediul Autorităţii palestiniene din Ramallah (Cisiordania), unde urmează să fie primiţi de preşedintele Mahmoud Abbas, a declarat Qaraqae.

Cei cinci prizonieri eliberaţi în acelaşi timp în Gaza au fost primiţi în mijlocul unor scene de bucurie. Nouăsprezece palestinieni eliberaţi aparţin partidului naţionalist Fatah al preşedintelui Abbas, patru Frontului popular pentru eliberarea Palestinei (FPLP, stânga) şi trei mişcării islamiste Hamas.

Cu excepţia unui deţinut, toţi prizonierii eliberaţi au fost condamnaţi la cel puţin o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă pentru uciderea unor israelieni, conform listei publicate de serviciul penitenciar israelian.

Oficialii israelieni şi cei palestinieni au reluat negocierile pentru pace la Ierusalim în august. 

După trei ani de pauză, negocierile de pace dintre Israel şi Palestina s-au reluat la Washington, în urma eforturilor de mediere întreprinse de americani. Discuţiile au fost conduse de oficiali înalţi, apropiaţi ai premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ai preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas. 

Atunci, israelienii au început să elibereze grupuri de prizonieri palestinieni, în semn de bunăvoinţă faţă de eforturile de pace. În semn de bună credinţă - şi, mai important, drept condiţie preliminară pentru începerea negocierilor - guvernul israelian a aprobat eliberarea a 104 de prizonieri palestinieni. Aproape jumătate dintre miniştrii israelini au scârşnit din dinţi în timpul votului: 13 au votat „pentru”, şapte „împotrivă” şi doi s-au abţinut. 

Prizonierii palestinieni vor fi eliberaţi în trei etape, în funcţie de evoluţia discuţiilor, ultimul grup urmând a fi eliberat până în ultimul stadiu al negocierilor. 

Abbas a cerut în repetate rânduri eliberarea prizonierilor capturaţi înainte de 1993, când a intrat în vigoare un acord interimar de pace. De atunci însă, Israelul a capturat şi încarcerat alte câteva mii de combatanţi palestinieni pentru săvârşirea de atacuri în care şi-au pierdut viaţa şi au fost răniţi mii de oameni. 

Eliberarea prizonierilor îi va permite lui Netanyahu să evite alte doleanţe ale palestinienilor, precum stoparea operaţiunilor de colonizare şi garanţii că negocierea graniţelor se va face plecând de la frontirele care existau înainte de războiul din 1967, când Israelul a capturat Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est. 

INFOGRAFIE israel palestina

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE Fâşia Gaza: ce este nou într-un conflict vechi

Armele mai puternice, poziţiile mult mai radicale ale ambelor părţi şi instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu aflat încă ”în convalescenţă” după Primăvara Arabă schiţează un cadru complet nou pentru un conflict vechi de zeci de ani.

Discuţiile de pace dintre israelieni şi palestinieni, reluate după trei ani

Negocierile dintre israelieni şi palestinieni se vor relua marţi, 30 iulie, la Washington după trei ani de pauză, a anunţat ministrul Energiei şi al Apelor, Silvan Shalom.

INFOGRAFIE VIDEO Ce urmează în conflictul din Fâşia Gaza după ce ONU a recunoscut statul palestinian

Adunarea Generală a ONU a acordat statutul de observator ne-membru Palestinei, ceea ce echivalează cu recunoaşterea unui stat independent. Israelul şi SUA au fost cei mai vehemenţi oponenţi, însă decizia a fost luată cu o majoritate covârşitoare. Acum, israelienii prezintă planuri de colonizare a Fâşiei Gaza şi ameninţă cu represalii.

Israel-Palestina, conflictul fără sfârşit

Israelienii şi palestinienii au început negocierile acum două decenii pentru a găsi o soluţe la conflictul din Orientul Mijlociu. Atunci de ce a rămas problema aceasta nerezolvată până acum?, se întreabă jurnaliştii de la publicaţia „GEO“

Focurile dintre Hamas şi Israel continuă în Fâşia Gaza. Războiul este iminent, spun analiştii

Atacurile continuă între forţele armate iraniene şi gruparea Hamas în regiunea de frontieră dintre Israel şi Palestina. Bilanţul morţilor a crescut astăzi cu trei civili israelieni, primele victime de la uciderea liderului operaţiunilor militare al Hamas, Ahmad Jabari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite