Pakistan: telefonia mobilă suspendată  pentru a evita atentatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile pakistaneze au suspendat vineri serviciile de telefonie mobilă în marile oraşe ale ţării având ca scop să împiedice comiterea unor atentate cu bombă în timpul sărbătorilor dedicate lunii sfinte Muharram, relatează AFP.

Celularele sunt blocate în metropola economică Karachi (sud) şi la Quetta, capitala provinciei instabile Balucistan (vest), între ora locală 13.00 (10.00, ora României) şi miezul nopţii (21.00, ora României), a anunţat pentru AFP un oficial al Mobilink, cel mai mare operator de telefonie mobilă din ţară.

Ministrul de Interne Rehman Malik anunţase anterior suspendarea serviciilor cu scopul "de a asigura securitatea în timpul şi după procesiunile" de Muharram, prima lună a calendarului musulman. Cu ajutorul telefoanelor mobile bombele pot fi declanşate de la distanţă.

Un atentat sinucigaş, comis în timpul unei procesiuni a minorităţii musulmane şiite şi revendicat de către talibanii pakistanezi, s-a soldat cu 23 de morţi miercuri seara la Rawalpindi. Este vorba despre cel mai sângeros atentat comis în ţară începând din iunie.

Atentate au avut loc în aceeaşi zi şi în alte oraşe din ţară, între care Quetta şi Karachi. În decembrie 2009, un atentat sinucigaş s-a soldat cu 43 de morţi la Karachi în ziua de doliu Ashura, cea mai importantă sărbătoare din calendarul şiit, celebrată în această duminică în Pakistan.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au acuzat Guvernul pakistanez că nu protejează suficient minoritatea şiită, care reprezintă cel puţin 20 la sută din populaţia Pakistanului, o ţară musulmană de aproximativ 180 de milioane de locuitori.

De la începutul anului, mai mult de 300 de şiiţi au murit în atentatele din Pakistan..

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite