Oxfam: 11 persoane mor din cauza foametei la nivel global în fiecare minut. Această rată o depăşeşte pe cea a mortalităţii cauzate de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Oamenii nu se înfometează, sunt lăsaţi să moară de foame” Foto: Arhivă
„Oamenii nu se înfometează, sunt lăsaţi să moară de foame” Foto: Arhivă

Organizaţia umanitară Oxfam arată că 11 persoane mor cel mai probabil din cauza foametei în fiecare minut pe Terra, iar această rată o depăşeşte pe cea a mortalităţii cauzate de COVID-19, relatează, vineri, dpa.

Oxfam a avertizat, de asemenea, că numărul persoanelor care se confruntă cu condiţii asemănătoare foametei a crescut de şase ori în ultimul an, ajungând la peste 520.000, situaţie alimentată în principal de conflicte, pandemia de COVID-19 şi criza climatică. Într-un raport intitulat "The Hunger Virus Multiplies", Oxfam a afirmat că 155 de milioane de persoane din 55 de ţări au fost împinse către "niveluri extreme de nesiguranţă alimentară", relatează Agerpres.

"În prezent, este probabil ca 11 persoane să moară la fiecare minut din cauza foametei acute. Această rată o depăşeşte pe cea a mortalităţii cauzate de pandemia de COVID-19, care este de şapte persoane (decedate) la fiecare minut", se mai arată în raportul Oxfam. 

"Conflictele în curs, combinate cu întreruperile economice din cauza pandemiei şi o criză climatică în creştere, au adâncit sărăcia şi nesiguranţă alimentară catastrofală în zonele cele mai afectate de foamete din lume", se mai arată în raport. 

Potrivit organizaţiei Oxfam, Republica Democrată Congo se află pe primul loc în lume în ceea ce priveşte numărul estimat de cetăţeni care se confruntă cu un nivel de criză al foametei - 21,8 milioane de persoane. Populaţia acestei ţări africane era de aproape 90 de milioane de locuitori în 2020, potrivit Băncii Mondiale. 

Alte ţări aflate între primele 10 locuri din rândul celor mai afectate de foamete sunt Afganistan, Yemen şi Sudanul de Sud. 

Raportul Oxfam oferă, de asemenea, o serie de recomandări pentru abordarea crizei, inclusiv oferirea de către comunitatea internaţională a unei asistenţe economice şi umanitare de urgenţă pentru "punctele fierbinţi" afectate de foamete şi conflicte, precum şi o cooperare globală pentru a "construi sisteme alimentare mai echitabile, mai rezistente şi mai durabile".

„Oamenii nu se înfometează, sunt lăsaţi să moară de foame”

De altfel, sute de organizaţii non-guvernamentale din întreaga lume au semnat în luna martie o scrisoare deschisă în sprijinul apelului ONU pentru a evita foametea în 2021. Oganizaţiile umanitare scriu că „Oamenii nu se înfometează, sunt lăsaţi să moară de foame”.

Avertizând că „istoria ne va judeca pe toţi după acţiunile noastre de azi”, ONG-urile mai arată că „oamenii sunt victime ale înfometării cauzate de conflicte şi violenţă; de inegalităţi; de impactul schimbărilor climatice; de pierderea pământurilor, a slujbelor sau a viitorului; de lupta împotriva coronavirusului, care i-a lăsat şi mai mult în urmă”.

La începutul anului, organizaţiile World Food Programme (WFP) şi UN Food and Agriculture au avertizat că aproape 270 de milioane de oameni nu primesc suficientă mâncare sau sunt în risc de înfometare. 

Scrisoarea a fost scrisă la un an după ce David Beasley, directorul WFP, avertiza că lumea se va confrunta cu o foamete de „proporţii biblice” din cauza pandemiei.

„Nu vorbim de oameni care se culcă flămânzi. Vorbim de condiţii extreme, cu statut de urgenţă - oameni care literalmente se îndreaptă spre înfometare. Dacă nu le dăm mâncare, vor muri de foame”, spunea atunci David Beasley într-un interviu pentru Guardian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite