Opozanții belaruși cer eliberarea deținuților politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opozanţii belaruşi au strâns semnături, azi, la Minsk, pentru o petiţie prin care solicită eliberarea "deţinuţilor politici" din această ţară condusă cu o mână de fier de către Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP.

În cadrul acestei acţiuni spontane, în apropierea unei pieţe din capitală, mai mulţi opozanţi au strâns 150 de semnături pentru o petiţie care solicită eliberarea "deţinuţilor politici", în special a lui Nikolai Statkevici, un candidat la alegerile prezidenţiale din 2010, care a împlinit vârsta de 56 de ani duminică, a declarat, pentru AFP, Milinkevici, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai opoziţiei belaruse.

Statkevici ispăşeşte o pedeapsă de şase ani de detenţie într-o închisoare cu regim sever. El a fost condamnat în 2011 pentru "organizare de tulburări în masă ale ordinii publice", în urma unei manifestaţii a opoziţiei, la sfârşitul lui 2010, împotriva realegerii controversate a lui Lukaşenko, aflat la putere în această fostă republică sovietică de aproape 18 ani.

Numeroşi participanţi au fost arestaţi, la vremea respectivă, la finalul acestei manifestaţii dispersată în mod violent de către poliţie, iar ulterior au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea.

"Noi spunem că solidaritatea este principala noastră armă. Luptăm pentru eliberarea tuturor deţinuţilor politici", a declarat Milinkevici în cadrul acestei strângeri de semnături, care nu necesită o autorizaţie din partea puterilor publice.

"Vom repeta acest lucru fără încetare, deoarece este foarte important ca oamenii să vadă că nu trebuie să le fie frică, că trebuie să lupte", a continuat Milinkevici, candidat la alegerile prezidenţiale din 2006 şi laureat al Premiului Saharov pentru libertatea de exprimare acordat de către Parlamentul European (PE).

Belarusul este vizat de sancţiuni occidentale din cauza reprimării şi arestării unor opozanţi, acţiuni care s-au multiplicat după realegerea lui Lukaşenko, în decembrie 2010, cu peste 80% din voturi, opoziţia denunţând fraude masive.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite