ONU, semnal de alarmă în privinţa conflictului din Etiopia: Peste 400.000 de persoane sunt în pericol să moară de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi din Tigray FOTO EPA-EFE
Refugiaţi din Tigray FOTO EPA-EFE

Peste 400.000 de persoane sunt în pericol să moară de foame în Tigray, o regiune din nordul Etiopiei afectată de un conflict sângeros între puterea centrală şi cea locală.

Situaţia „s-a agravat considerabil” în Tigray, a avertizat un oficial de rang înalt al ONU în cadrul Consiliului de Securitate.

Conflictul din Tigray a cunoscut o inversare imprevizibilă luni, 28 iunie, odată cu recucerirea capitalei regionale Mekele de către forţele loiale autorităţilor regionale disidente provenite din Frontul pentru Eliberarea Poporului din Tigray (TPFL).

Două poduri cruciale pentru livrarea ajutoarelor în Tigray au fost distruse în această săptămână de către forţele etiopiene, potrivit unor ONG-uri şi Programului Alimentar Mondial.

Ţinând cont de această evoluţie, secretarul general adjunct interimar al ONU pentru Afaceri Umanitare Ramesh Rajasingham avertizează că 400.000 de persoane sunt în pericol să moară de foame, iar alte 1,8 milioane de persoane riscă să ajungă în aceeaşi situaţie.

Oficialul ONU a făcut apel la livrări urgente de hrană şi medicamente în această regiune.

Pe de altă parte, ONU le-a cerut forţelor rebele „să aprobe imediat şi complet încetarea focului” decretată de Guvernul etiopian.

La rândul său, Guvernul etiopian respinge „orice insinuare” potrivit căreia ar încercat să „asfixieze poporul din Tigray refuzând accesul ajutoarelor umanitare şi utilizând foametea ca armă de război”.

„O încetare a focului respectată de toate părţile ar facilita nu doar furnizarea de ajutoare umanitare, dar şi un punct de plecare eforturilor politice necesare trasării unei căi pentru ieşirea din criză”, a apreciat Rosemary DiCarlo, secretarul general adjunct ONU pentru Afaceri Politice.

Conflictul din Tigray a început în noiembrie anul trecut după ce premierul Abiy Ahmed, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2019, şi-a trimis armata în Tigray pentru a-i captura pe liderii TPLF sub acuzaţia că ar fi orchestrat atacuri împotriva unor baze militare federale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite