ONU: Refugiaţii climatici nu pot fi obligaţi să se întoarcă în ţările de origine de către statele unde solicită azil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţii climatici nu pot fi obligati să mearga inapoi in statele de origine FOTO Arhiva
Refugiaţii climatici nu pot fi obligati să mearga inapoi in statele de origine FOTO Arhiva

Guvernele care trimit refugiaţi înapoi în statele care sunt afectate profund de schimbările climatice ar putea încălca obligaţiile lor de respectare a drepturilor omului, a transmis un comitet al Organizaţiei Naţiunilor Unite, luni.

Experţii independenţi ai Comitetului pentru Drepturile Omului au publicat o hotărâre care nu este obligatorie din punct de vedere legat, dar este îndelung analizată, într-un caz prezentat de Ioane Teitiota din statul insular Kiribati, situat în Oceanul Pacific.

Teitiota a contestat expulzarea sa din Noua Zeelandă, unde a cerut protecţie în anul 2013.

El a argumentat că insula pe care locuia, Tarawa de Sud, a devenit suprapopulată ca urmare a faptului că din cauza creşterii nivelului mării,  alte insule din Kiribati au devenit nelocuibile, ducând la dispute legate de teren şi un acces redus la apă potabilă.

Comitetul s-a pronunţat împotriva plângerii sale, nargumentând că viaţa lui Teitiota nu a fost într-un pericol imediat, dar a precizat că „degradarea mediului poate afecta în mod negativ bunăstarea unui individ şi poate conduce la o încălcare a dreptului său la viaţă”.

Mai multe state din Pacific, inclusiv Kiribati, sunt printre cele mai vulnerabile din lume în faţa schimbărilor climatice, fiind la doar câţiva metri deasupra nivelului mării.

„Având în vedere că riscul scufundării unei întregi ţări este atât de extrem, condiţiile de viaţă într-o astfel de ţară pot deveni incompatibile cu dreptul la o viaţă demnă, înainte ca riscul să se realizeze”, au spus experţii.

Specialiştii au precizat că statele care plănuiesc să deporteze solicitanţii de azil trebuie să ia în calcul efectele crizei climatice în ţările de orgine ale acestora, altfel riscând să-şi încalce obligaţiile de a apăra dreptul la viaţă al solicitanţilor.

Profesorul israelian Yuval Shany, vicepreşedintele comitetului, a spus că experţii „lasă uşa deschisă pentru astfel de cazuri”. 

„Am  indicat destul de clar că putem prevedea viitoare situaţii în care indivizii vor putea să acuze o încălcare a dreptului la viaţă pe baza schimbărilor climatice”, a afirmat el, îndemnând guvernele să ia în considerare acest lucru atunci când analizează solicitările de azil.

Agenţia pentru refugiaţi a ONU a transmis că se aşteaptă ca din ce în ce mai mulţi oameni să fie relocaţi ca urmare a factorilor de mediu în următorii ani, dar conceptul de „refugiaţi climatici” nu există momentan în legile internaţionale.      

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri