ONU cere Israelului o anchetă privind o „posibilă crimă de război” în Fâșia Gaza

0
Publicat:

Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului cere deschiderea unei anchete de către Israel privind „posibila comitere a unei crime de război" de către forţele sale armate în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Soldați israelieni în Fâșia Gaza
Israelul se declară deschis la ideea de armistiţiu temporar. Foto: profimedia (Arhivă)

Într-un comunicat de miercuri, agenţia ONU susţine că a primit „informaţii îngrijorătoare" privind moartea a „11 bărbaţi palestinieni neînarmaţi" în oraşul Gaza.

Ei au murit marţi seară în timpul unei intervenţii a armatei israeliene într-un imobil de locuit din oraş în care se aflau mai multe familii, scrie Agerpres.

Soldaţii israelieni „ar fi separat bărbaţii de femei şi de copii, apoi ar fi tras şi ucis cel puţin 11 bărbaţi (...) sub ochii membrilor familiilor lor", potrivit mărturiilor difuzate de Observatorul EuroMed pentru drepturile omului.

Agenţia ONU a confirmat decesul celor 11 palestinieni, dar a precizat că „circumstanţele sunt în curs de verificare".

Autorităţile israeliene trebuie să desfăşoare imediat o anchetă independentă, aprofundată şi eficientă asupra acestor alegaţii", a estimat aceasta.

Autorităţile israeliene nu au răspuns unei solicitări a AFP de a comenta informaţiile făcute publice de agenţia ONU.

După peste două luni de război în Fâşia Gaza, acţiunea armatei israeliene este tot mai criticată şi presiunile internaţionale în favoarea unui armistiţiu se intensifică.

Weekendul trecut, moartea unei mame şi a fiicei sale, ucise de un soldat israelian în faţa singurei biserici catolice din Gaza, şi uciderea din greşeală a trei ostatici israelieni care aveau asupra loc un steag alb, a provocat o polemică.

  Israelul se declară deschis la ideea de armistiţiu temporar, dar exclude o încetare a focului totală înainte de „eliminarea" Hamas, pe care o consideră organizaţie teroristă, aşa cum o fac şi SUA şi UE.

Circa 20.000 de persoane - majoritatea femei, copii şi adolescenţi - au murit în Gaza de la începutul ofensivei armatei israeliene, potrivit Hamas.

Această ofensivă a fost declanşată drept represalii la atacul fără precedent de la 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene, care s-a soldat cu circa 1.140 de morţi pe teritoriul Israelului. De asemenea, 250 de persoane au fost luate ostatice de Hamas, dintre care 129 se află în continuare în captivitate în Gaza, potrivit Israelului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite