Israelul a ordonat o evacuare de proporţii a populaţiei civile în Khan Younis (ONU)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a ordonat miercuri evacuarea unei zone mari din oraşul Khan Younis, cel mai mare din sudul Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat numeroşi palestinieni strămutaţi de conflict, potrivit unui raport al ONU, relatează AFP, citată de Agerpres.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Potrivit documentului publicat de Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare al ONU (OCHA), armata israeliană a ordonat „evacuarea imediată" a unei zone „care acoperă circa 20%" din oraşul Khan Younis.

„Amploarea strămutărilor care rezultă din ordinul de evacuare nu este clară", relevă OCHA.

Zona adăpostea peste 111.000 de locuitori înainte de începutul ofensivei israeliene în urmă cu două luni şi numără acum circa 141.000 de palestinieni refugiaţi în 32 de tabere, potrivit organizaţiei.

Armata israeliană a anunţat luni intensificarea operaţiunilor sale la Khan Younis.

De la începutul conflictului declanşat de atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul Israelului pe 7 octombrie, armata israeliană emite ordine de evacuare pentru civili înainte a lansa lovituri aeriene în Fâşia Gaza.

Ultimul ordin de evacuare a fost publicat împreună cu o hartă, pe reţelele sociale, potrivit OCHA.

Israelul a tăiat aprovizionarea cu electricitate şi carburant

Teritoriul palestinian se confruntă însă cu o pană de curent după ce Israelul a tăiat aprovizionarea cu electricitate şi carburant, complicând utilizarea aparatelor electronice.

De la începutul ofensivei armate israeliene, circa 20.000 de persoane - în principal femei şi copii - au murit în Fâşia Gaza potrivit Hamas.

Ofensiva  israeliană a fost lansată drept represalii la atacul fără precedent de la 7 octombrie comis de Hamas, care s-a soldat cu circa 1.140 de morţi pe teritoriul Israelului. Circa 250 de persoane au fost luate ostatice, dintre care 129 sunt în continuare în captivitate în Gaza, potrivit Israelului.

Presiuni internaţionale în favoarea unui armistiţiu

În contextul presiunilor internaţionale care se intensifică în favoarea unui armistiţiu în Gaza, secretarul de stat american Antony Blinken, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, a apreciat miercuri că lumea trebuie să-şi sporească presiunea şi asupra Hamas, nu numai a Israelului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite