ONU, către talibani: Tratamentul aplicat femeilor va fi o „linie roşie”. Informaţii despre execuţii sumare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Tratamentul aplicat femeilor de către talibani va fi o 'linie roşie', a avertizat marţi Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului cu ocazia unei reuniuni speciale cu privire la Afganistan a Consiliul Drepturilor Omului, informează AFP.

„O linie roşie fundamentală va fi modul în care talibanii tratează femeile şi fetele şi le respectă drepturile la libertate, la libertatea de mişcare, la educaţie, la exprimare personală şi la muncă, conform normelor internaţionale în materie de drepturi ale omului. În mod deosebit, garantarea accesului la o educaţie secundară de calitate pentru fete va fi un indicator esenţial al angajamentului' talibanilor în favoarea drepturilor omului”, a spus Michelle Bachelet Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, potrivit Agerpres.

Michelle Bachelet, a declarat marţi  că a primit informaţii credibile despre încălcări grave comise de talibani în Afganistan, inclusiv execuţii sumare ale civililor şi restricţii impuse femeilor, precum şi reprimări ale protestelor împotriva talibanilor, relatează Reuters.

Bachelet a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului organizarea unei sesiuni de urgenţă la cererea Pakistanului şi a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OIC),  solicitând instituirea unui mecanism de monitorizare atentă a acţiunilor talibanilor.

CNN scrie că talibanii au decis condamnarea la moarte a fratelui unui translator afgan, acuzându-l că a ajutat trupele americane şi i-a oferit protecţie fratelui său.

Decizia a fost relevată în trei scrisori, unele scrise de mână,  trimise de talibani acestui afgan, obţinute şi traduse de CNN.

Talibanii au motivat că l-au condamnat la moarte pentru că nu s-a prezentat la o audiere, după prima notificare.

În a treia scrisoare, care este dactilografiată, talibanii îl înştiinţează pe bărbat că, pentru că a respins avertismentele anterioare de a opri „servitutea faţă de cruciaţii invadatori” şi a ignorat o citaţie pentru a se prezenta la o audiere, el a fost declarat „vinovat în lipsă” şi va fi condamnat la moarte.

Talibanii au predat scrisorile trimise în ultimele trei luni fratelui interpretului, potrivit unui fost coleg care a lucrat cu fratele acestui afgan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite